Tgrt Haber

Apple 8 yıl öncesine geri döndü: MacBook Pro için 'Touch Bar' devri kapandı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
01 Kasım 2023 12:32 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 22:21
Apple 8 yıl öncesine geri döndü: MacBook Pro için 'Touch Bar' devri kapandı

Apple, MacBook bilgisayarında dikkat çeken bir tasarım değişikliği yaptı. 2016 yılından beri fiziksel tuşların yerine geçen, küçük dokunmatik işlem ekranı Touch Bar, M3 çipli MacBook Pro modeliyle birlikte kullanımdan kaldırıldı.

Apple​ dün tanıttığı yeni M3 çipli MacBook Pro​ dizüstü bilgisayarlarıyla birlikte 'Touch Bar' devrini kapattı. Yeni cihazların hiçbirinde bu özelliğe yer verilmezken, Touch Bar'lı son MacBook modelinin ise satışı durduruldu.

Touch Bar, MacBook'un klavyesindeki fiziksel 'F' tuşlarının yerine geçen ince uzun, küçük bir dokunmatik işlem ekranıydı. İlk olarak 2016 yılında tanıtılan MacBook Pro modelinde kullanılmıştı ve o zamandan beri 'Air' ile 'Pro' arasındaki ayırt edici özelliklerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyordu.

Aslında şirket 2021 model 14 ve 16 inç MacBook Pro cihazlarında Touch Bar'ı kaldırarak klasik tasarıma geri dönüşün sinyalini vermişti. Bu özelliği son olarak 2022 Haziran ayında piyasaya sürdüğü M2 çipli MacBook Pro'larda kullanmıştı.

M3 MACBOOK PRO İLE TOUCH BAR DEVRİ BİTTİ

M3, M3 Pro ve M3 Max işlemci serisiyle desteklenen yeni nesil dizüstü bilgisayarlarda Touch Bar bulunmuyor. Artık ESC, ses açma / kapama düğmesi ve F tuşları da dahil olmak üzere bütün tuşlar fiziksel olarak geliyor.

Kullanıcının istediği şekilde özelleştirdiği Touch Bar ile ekran ve klavye parlaklığı ayarlama, medyayı ileri / geri sarma ve durdurma, ses açma / kısma gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Dinamik olarak çalışan bu ekran, o anda açık olan uygulamaya göre farklı eylemleri sunuyor. Örneğin WhatsApp'ta mesaj yazarken Touch Bar'da emoji seçenekleri çıkarken; Word'de yazı yazarken metin biçimlendirme seçenekleri beliriyor.

Apple daha önce Touch Bar'lı 2016 ve 2017 MacBook Pro'larını 'klasik ve eski ürünleri' listesine eklemişti. Beş yıldan uzun bir süre boyunca üretilmeyen ve yedi yıldan eski olmayan cihazlar Apple'dan ve Apple Yetkili Servis Sağlayıcılarından resmi destek alamıyorlar.

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...