Apple Vision Pro rüzgarı, yerini 'derin bir sessizliğe' bıraktı
Apple'ın duyurduğu Vision Pro, beklenen satış performansını sağlayamadı. Ünlü analist Kuo, satış tahminlerinin neredeyse yarı yarıya düşürüldüğünü bildirdi.
Apple'ın büyük bir hevesle duyurup geleceğin teknolojisi olarak tanıtımını yaptığı karma gerçeklik (MR) başlığı Vision Pro, teknoloji devini hayal kırıklığına uğrattı.
Apple ürünleri hakkında sızdırdığı bilgilerle tanınan Ming-Chi Kuo, Apple'ın 2024 yılında Vision Pro için 700 bin ila 800 bin olarak belirlediği satış adedi tahminini 400 bin ila 450 bin seviyesine çektiğini iddia etti. Bunun nedeni olarak tüketici talebindeki düşüş gösterildi.
Vision Pro'dan beklediği satış performansını göremeyen Apple'ın, başlığı ABD dışındaki ülkelere getirirken "daha temkinli davranma kararı aldığı" da gelen bilgiler arasında yer alıyor.
VISION PRO'NUN SONRAKİ DURAĞI ASYA
Apple CEO'su Tim Cook, mart ayında katıldığı Çin Kalkınma Forumu'nda, Vision Pro'nun bu yıl içinde Çin'de piyasaya sunulacağını açıkladı, fiyat bilgisi ise paylaşmadı.
Bir başk iddiada, Vision Pro'nun sanal klavyesine 12 adet dil seçeneği ekleneceği, bunların da cihazın satışa sürüleceği yeni ülkeleri işaret ettiği belirtildi. Listede yer alan ülkeler şöyle:
- Avustralya
- Kanada
- Çin
- Fransa
- Almanya
- Japonya
- Singapur
- Güney Kore
- Birleşik Krallık
VISION PRO ELEŞTİRİ YAĞMURUNA TUTULMUŞTU
Apple Vision Pro, teknolojik olarak gelecek vaat etse de katetmesi gereken uzun yolu var. Deneyenler tarafından ergonomik anlamda günlük kullanıma uygun olmadığı belirtilen başlığın, çok ağır olması sebebiyle kullanımının zor olduğu ve uzun süreli kullanımlardan sonra da dayanılmaz baş ağrısına yol açtığı öne sürülüyor.
Bir dezavantajı da fiyatı. Pahalı olması sebebiyle herkesin erişebileceği bir ürün değil ve bu yüzden kullanım alanı otomatik olarak sınırlanıyor. 256 GB'lık sürüm 3,499 dolar, 512 GB'lık sürüm 3,699 dolar, en tepedeki seçenek 1 TB'lık model ise 3,899 dolara satılıyor.
Vision Pro'nun en yakın rakibi Meta Quest 3 ise 499,99 dolar. Aynı serideki en tepe model olan Quest Pro bile 999 dolarlık fiyatıyla sanal gerçeklik teknolojisine meraklı olanlar için daha cazip hale geliyor. Kaçıranlar için bu konuyu Meta CEO'su Mark Zuckerberg de gündeme getirmişti.
Zuckerberg, Quest 3'ün Apple Vision Pro'ya oranla 7 kat daha ucuz olması yönüyle insanlara daha iyi değer kattığına inanıyor. Ayrıca kendi şirketinin başlığının 120 gram daha hafif olmasının da avantaj sağladığını savunuyor.