İngiltere'deki Cromwell Hastanesi'nde gerçekleştirilen spinal füzyon ameliyatında cerrahi asistan, Microsoft'un Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak ameliyat sürecini daha etkili ve hatasız bir şekilde yönettiğini belirtti.
Sanal gerçeklik ve karma gerçeklik basliklarini genellikle günlük hayatimizda otobüste, markette, sokakta karsilastigimiz insanlarda veya izledigimiz inceleme videolarinda görsek de, bu teknolojiler yalnizca son kullaniciya yönelik degil, ayni zamanda farkli alanlardaki ihtiyaçlari da karsilamak üzere tasarlaniyor.
Bu alanlardan bir tanesi de tip teknolojisi. Ülkemizde pek yaygin olmasa da, dünyadaki bazi ülkelerde hastaneler, doktorlara ve cerrahi asistanlara ameliyatta kullanmalari için sürecin nasil gittigini göstermek de dahil olmak üzere birçok fayda saglayan VR basliklar veriyorlar.
Bunun en yeni örnegi de Ingiltere'de karsimiza çikti. Baskent Londra'daki Cromwell Hastanesi'nde gerçeklestirilen bir spinal füzyon ameliyatinda cerrahi asistani Suvi Verho, her zaman kullandigi Microsoft HoloLens 2 adli sanal gerçeklik gözlügünü Vision Pro ile degistirdi ve sonuçlar "çigir açici" olarak nitelendirildi.
Ameliyat sirasinda cerrahi asistanlarin aletleri fiziksel olarak bulmasinin gerekebilecegi geleneksel yöntemlerin aksine Vision Pro'nun "insan hatasi olasiligini" ortadan kaldirdigi belirtiliyor. Verho yaptigi açiklamada söyle dedi:
"Basligi kullanmak insan hatasini ve varsayimlari ortadan kaldiriyor, size güven veriyor."
Bununla birlikte Verho'nun ameliyathanede artirilmis gerçeklik (AR) ile ilgili ilk deneyimi olmadigi da ifade ediliyor. Asistan, daha önce benzer ameliyatlar için Microsoft'un HoloLens 2 cihazini kullaniyordu ancak açiklamalarindan Vision Pro'dan daha çok memnun kaldigi anlasiliyor.
Operasyonu gerçeklestiren cerrah Dr. Syed Aftab, Vision Pro'nun çok önemli bir faydasina daha degindi.
Ameliyat sirasinda hemsirelerin siklikla alisilmadik ekipmanlarla çalismasinin gerekebilecegine dikkati çeken Dr. Aftab, "Apple Vision basligi kullandiktan sonra bazi deneyimlerden ögrenebilirler ve alistirma süresini kisaltabilirler." ifadelerini kullandi.
Hem Verho'nun deneyimi ve Dr. Aftab'in gözlemleri, artirilmis gerçeklik teknolojisinin cerrahide entegrasyonu için ileriye dogru umut verici bir adima isaret ediyor. Ameliyat alanindaki aletleri sorunsuz bir sekilde görsellestirme ve bunlara erisme yetenegi, cerrahi hassasiyeti artirma, hatalari azaltma ve genel verimliligi artirma potansiyelini tasidigina inaniliyor.