Apple Vision Pro ile ameliyat yapan asistandan çarpıcı açıklama! En büyük faydasını anlattı
İngiltere'deki Cromwell Hastanesi'nde gerçekleştirilen spinal füzyon ameliyatında cerrahi asistan, Microsoft'un Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak ameliyat sürecini daha etkili ve hatasız bir şekilde yönettiğini belirtti.
Sanal gerçeklik ve karma gerçeklik başlıklarını genellikle günlük hayatımızda otobüste, markette, sokakta karşılaştığımız insanlarda veya izlediğimiz inceleme videolarında görsek de, bu teknolojiler yalnızca son kullanıcıya yönelik değil, aynı zamanda farklı alanlardaki ihtiyaçları da karşılamak üzere tasarlanıyor.
Bu alanlardan bir tanesi de tıp teknolojisi. Ülkemizde pek yaygın olmasa da, dünyadaki bazı ülkelerde hastaneler, doktorlara ve cerrahi asistanlara ameliyatta kullanmaları için sürecin nasıl gittiğini göstermek de dahil olmak üzere birçok fayda sağlayan VR başlıklar veriyorlar.
Bunun en yeni örneği de İngiltere'de karşımıza çıktı. Başkent Londra'daki Cromwell Hastanesi'nde gerçekleştirilen bir spinal füzyon ameliyatında cerrahi asistanı Suvi Verho, her zaman kullandığı Microsoft HoloLens 2 adlı sanal gerçeklik gözlüğünü Vision Pro ile değiştirdi ve sonuçlar "çığır açıcı" olarak nitelendirildi.
"İNSAN HATASINI ORTADAN KALDIRDI"
Ameliyat sırasında cerrahi asistanların aletleri fiziksel olarak bulmasının gerekebileceği geleneksel yöntemlerin aksine Vision Pro'nun "insan hatası olasılığını" ortadan kaldırdığı belirtiliyor. Verho yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Başlığı kullanmak insan hatasını ve varsayımları ortadan kaldırıyor, size güven veriyor."
Bununla birlikte Verho'nun ameliyathanede artırılmış gerçeklik (AR) ile ilgili ilk deneyimi olmadığı da ifade ediliyor. Asistan, daha önce benzer ameliyatlar için Microsoft'un HoloLens 2 cihazını kullanıyordu ancak açıklamalarından Vision Pro'dan daha çok memnun kaldığı anlaşılıyor.
"HEMŞİRELERE YARDIMCI OLABİLİR"
Operasyonu gerçekleştiren cerrah Dr. Syed Aftab, Vision Pro'nun çok önemli bir faydasına daha değindi.
Ameliyat sırasında hemşirelerin sıklıkla alışılmadık ekipmanlarla çalışmasının gerekebileceğine dikkati çeken Dr. Aftab, "Apple Vision başlığı kullandıktan sonra bazı deneyimlerden öğrenebilirler ve alıştırma süresini kısaltabilirler." ifadelerini kullandı.
Hem Verho'nun deneyimi ve Dr. Aftab'ın gözlemleri, artırılmış gerçeklik teknolojisinin cerrahide entegrasyonu için ileriye doğru umut verici bir adıma işaret ediyor. Ameliyat alanındaki aletleri sorunsuz bir şekilde görselleştirme ve bunlara erişme yeteneği, cerrahi hassasiyeti artırma, hataları azaltma ve genel verimliliği artırma potansiyelini taşıdığına inanılıyor.