Tgrt Haber

Araştırmalar aylar sonra ortaya çıktı: Google’ın deprem uyarı sistemi sınavı geçemedi

28 Temmuz 2023 16:14 - Güncelleme : 28 Temmuz 2023 16:15
Araştırmalar aylar sonra ortaya çıktı: Google’ın deprem uyarı sistemi sınavı geçemedi

Google’ın, Android cihazlar için geliştirdiği deprem uyarı sistemi, acil durumda bir dakika öncesine kadar devreye girmek için geliştirildi. Ancak teknoloji devinin uyarı sistemi ne yazık ki sınavı geçemedi. Sonuçları aylar sonra çıktı.

Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depreminin yaraları halen sarılmadı. Üst üste yaşanan iki deprem​ 11 ilde can ve mal kaybıyla sonuçlandı.

Dünyanın gündemine de gelen depremde en çok arama kurtarma ve yardım çalışmaları da tartışıldı. Bunlara ek olarak aylar sonra Google’ın deprem uyarı sistemi için de şaşırtan sonuçlar ortaya çıktı.

GOOGLE​, BU KEZ BAŞARISIZ OLDU

BBC ekibi, depremin etkili olduğu yerlerde Google’ın deprem uyarı sisteminin devreye girip girmediğini araştırdı. Ancak bunun sonucunda sistemin devreye girmediğini, başarısız olduğu ortaya çıktı.

Google yetkililerinin, Kahramanmaraş​'ta yaşanan ilk büyük deprem öncesi milyonlarca kullanıcının telefonuna bildirim gönderildiğini ifade etmesine karşın BBC yetkilileri, araştırmaları sonucu alarm alan herhangi bir kişiyle karşılaşmadıklarını belirtti.

Öte yandan ABD'li sismolog Prof. Harold Tobin, Google'ın erken uyarı sistemi hizmeti sunma sözü vererek beklentileri artırdığını söyledi. Konuya ilişkin Tobin, "Google'ın insan hayatıyla doğrudan ilişkili bu konuyu takip etme sorumluluğu var." ifadesini kullandı.

Son olarak Google çalışanı da depremde uyarı gönderdiklerine dair ısrarını sürdürdü. Google Alerts ekibinden Micah Berman, BBC’ye, deprem bildirim sisteminin çalıştığı konusunda ısrarcı oldu.

Kaynak: BBC
Derleme: TGRT Haber / Okan Güleş

 

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...