Tgrt Haber

Arm'dan Qualcomm'a büyük darbe: Android akıllı telefon sektörü çökebilir

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Bloomberg
23 Ekim 2024 10:19 - Güncelleme : 23 Ekim 2024 11:19
Arm'dan Qualcomm'a büyük darbe: Android akıllı telefon sektörü çökebilir

Arm, Qualcomm'un Snapdragon işlemcileri üretebilmesi için gerekli olan çip tasarım lisansını kaldırıyor. İki şirket arasındaki iki yıllık anlaşmazlık nedeniyle alınan bu karar, Snapdragon işlemcilerin geliştirilmesini durduracak. Android akıllı telefon sektörü de çökebilir.

Mobil işlemci teknolojisinin öncülerinden Arm, sektörün dev ismi Qualcomm​'a karşı çok önemli bir hamle yaptı. Bloomberg'in haberine göre Arm, Qualcomm'un çip tasarımı yapabilmesi için kullandığı lisansını iptal ediyor. Kararın, Qualcomm'un Snapdragon​ işlemcileri üretmesini engelleyeceği veya büyük oranda sekteye uğratacağına inanılıyor.

Arm'ın kararı Android akıllı telefon sektörü için de potansiyel bir felaketin habercisi. Zira Snapdragon işlemciler, Samsung'dan Xiaomi'ye, Oppo ve Realme dahil olmak üzere şu anda akla gelmeyen birçok akıllı telefon modelinde kullanılıyor. Arm lisansı iptal edilirse, Qualcomm çip üretimini durdurmak zorunda kalabilir ve Snapdragon işlemcili telefonlar artık çıkmayabilir.

Arm'dan Qualcomm'a büyük darbe: Android akıllı telefon sektörü çökebilir - 1. Resim


ARM, QUALCOMM'A 60 GÜN SÜRE VERDİ

Arm, Qualcomm'a karşı 2022 yılında başlattığı bir dava ile şirkete yönelik ağır suçlamalar yöneltmişti. Qualcomm'un 2021'de satın aldığı Nuvia isimli çip tasarım firmasının, yapılan sözleşme şartlarını ihlal ettiğini öne sürmüştü. Şirket şimdi ise bu anlaşmazlıkta önemli bir adım atarak Qualcomm'un Arm tabanlı çip tasarımı yapmasına izin veren lisansı iptal edeceğini duyurdu.

Qualcomm'a durumu çözmesi için 60 günlük bir süre tanıyan Arm, bu süre içinde çözüm bulunamazsa Qualcomm'un işlemci geliştirme yetkisini ortadan kalkacak. Böyle bir durum olursa, Qualcomm yeni Snapdragon işlemcilerini piyasaya süremeyeceği gibi mevcut modelleri de piyasadan çekebilir.

Arm'dan Qualcomm'a büyük darbe: Android akıllı telefon sektörü çökebilir - 2. Resim


QUALCOMM'DAN SERT CEVAP

Qualcomm cephesinden Arm'ın bu hamlesine sert bir cevap geldi. ABD'li şirket, yaptığı açıklamada, "Aralık ayındaki duruşma yaklaşırken gündeme gelen bu çaresiz manevra, yasal süreci sekteye uğratma girişimi gibi görünüyor. İddialar tamamen temelsiz. Arm'ın rekabete aykırı davranışlarına müsamaha gösterilmeyecek" diye konuştu.

Kaynak: Bloomberg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Elif23 Ekim 2024 11:19

Vay ola bu böyle son mi olur,birbirleriyle yarışıp iyi olmalarını beklerdim herkes üzülüyo

Sonraki Haber Yükleniyor...