
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin hemen ardından enkaz altında arama kurtarma çalışmaları için bölgeye yerli teknolojiler, insansız hava araçları gönderildi. Enkaz çalışmalarında görev alan yerli sistemler iletişimin sağlanmasında önemli rol oynayarak deprem bölgesinden çeşitli görüntüler aktardı.
Muhabir: Murat Makas
Türkiye’de 11 il 6 Subat 2023 tarihinde, saat 04.17'de Kahramanmaras'in Pazarcik ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklügündeki depremle sarsildi. Içisleri Bakanligi tarafindan 24 Nisan 2023'te yapilan açiklamaya göre 6 Subat 2023'te meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenlerin sayisi 50 bin 783, yarali sayisi ise 107.204 olarak belirtilmisti.
Bölgede enkaz altinda kalan vatandaslar için Türkiye’ye birçok ülkeden yardim ekibi ve ekipmanlar geldi. Türk savunma sanayisine kazandirilan yerli ve milli teknolojiler de deprem bölgesinde önemli rol oynadi. Türk Silahli Kuvvetlerimize ait IHA’lar, deprem bölgesindeki hasar ve zayiatin tespiti ile arama-kurtarma çalismalarinin koordinasyonu için deprem bölgesinde çalismalara katildi.
Milli insansiz hava araçlari Anka, Aksungur, Bayraktar AKINCI gibi platformlar deprem bölgesinde kullanildi. Askeri amaçlarla gelistirilen, Kahramanmaras merkezli depremlerde 50'den fazla kisinin enkazdan kurtarilmasini saglayan "Duvar Arkasi Radar"a (DAR) da bölgeye gönderilmisti.
TUSAS tarafindan üretilen ANKA ve Aksungur IHA'lar görev uçuslari yaparak, mobil baz istasyonu olarak hizmet verdi. Depremin ikinci günü Adiyaman’da ve 45 saat süre havada kalarak Hatay’da görev yapan AKSUNGUR IHA, vatandaslarimiz ile kurtarma ekiplerinin cep telefonu arasindaki iletisime destek verdi.
Anka, Izmir'de yasanan orman yanginini söndürme çalismalarinda da görev almisti. 22 bin fit yükseklikte, gece uçus sensörleriyle yanginin dagilma yönüne iliskin havadan gözetleme faaliyeti gerçeklestiren Anka, gerçek zamanli görüntülerle ekiplere müdahale destegi saglamisti. Anka, ASELSAN'in Sarper SAR sistemiyle fiziksel kisitlarin elverdigi en hassas çözünürlükte görüntü temin ediyor.
ASELSAN tarafindan yerli ve milli imkanlarla gelistirilen sistemler de bölgede aktif kullanildi. Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) dahil, bölgede kurulan iletisim sistemleri, depremin ilk saatlerinde kesintisiz çalismaya baslamisti.
Sahada olan olaylari yüksek video çözünürlügü ile kaydetme imkani sunan ASELSAN yaka kameralari depremin hemen ardindan afet bölgesine gönderildi. 37 derece sicakliktaki canli insan bedeninin termal kamerayla kolayca ayristirilabilecegi degerlendirildi. Bu dogrultuda, Emniyet Genel Müdürlügü ve Jandarma için gelistirilen giyilebilir kameralara eldeki mikro termal kameralarin uyumlandirilmasi için gereken yazilim hizlica hazirlandi. ASELSAN kurtarma ekibi, termal kamera destegiyle AKUT ekipleriyle beraber isi akisini takip ederek Mehmet Düzgün'e canli ulasti ve enkazdan çikardi. ASELSAN'in termal kamera setleri halen farkli arama kurtarma çalismalarinda kullaniliyor.
Bayraktar AKINCI TIHA'lar depremin ilk günü zorlu hava sartlarinda tespit, arama kurtarma destegi ve koordinasyon faaliyetleri için araliksiz görev uçuslari gerçeklestirdi. Depremin ilk günü olan 6 Subat 2023 Pazartesi günü yogun hava muhalefeti, firtina, kar yagisi ve bütün bölgeyi kapatan yogun bulutluluk nedeniyle uçaklar ve helikopterler havalanamazken, sadece Bayraktar AKINCI TIHA’lar insansiz olmasinin verdigi avantajla risk alinarak görev uçusu gerçeklestirdi.
AKINCI'nin kamerasina yansiyan görüntüler deprem bölgesinin meteorolojik boyutlarini da gözler önüne serdi. Deprem bölgesi üzerindeki sert hava sartlari depremin ilk günü için istenilen ölçüde görüntü alinmasina engel olurken, Bayraktar AKINCI TIHA, en küçük bir görüntü firsatini dahi degerlendirebilmek için zorlu hava sartlarinda saatlerce süren uçuslar yapti. Takip eden günlerde ise görev uçusu yapan Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 sayisi artmisti.