Tgrt Haber

Ay'ın içinde ne olduğu ortaya çıktı! Bilim insanları iddiayı doğruladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
09 May 2023 10:54 - Güncelleme : 09 May 2023 10:59
Ay'ın içinde ne olduğu ortaya çıktı! Bilim insanları iddiayı doğruladı

Yeni bir araştırma, Ay'ın içinin neden oluştuğuna ve ağırlığına ilişkin çarpıcı detayları ortaya çıkardı. Araştırmaya göre Ay’ın içi demirle benzer bir yoğunluğa sahip katı bir toptan oluşuyor. Top 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip. 

Yeni bir araştırma, Ay​'ın iç çekirdeğinin aslında demirle benzer bir yoğunluğa sahip katı bir toptan oluştuğunu ortaya koydu. Araştırmacılara göre bu bulgular, Ay'ın merkezinin katı mı yoksa erimiş mi olduğuna yönelik uzun süredir devam eden tartışmaya son noktayı koydu.  Böylece Ay'ın ve Güneş Sistemi'nin tarihi daha doğru anlaşılabilecek. 

KATI BİR İÇ ÇEKİRDEĞE SAHİP 

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, NASA'nın Apollo görevinde elde edilenler de dahil olmak üzere Ay'la ilgili bir dizi veri kümesini inceledi. Bunun sonucunda gök cisminin iç yapısına bir modeller oluşturuldu. Ekip daha sonra Ay'ın kütle çekim kuvvetine dair fiziksel gözlemleri bu modellerle eşleştirdi. Fiziksel gözlemlere en uyumlu Ay jeolojisi simülasyonları oluşturuldu. En iyi eşleşme, Ay'ın katı bir iç çekirdeğe sahip olması gerektiğini gösterdi.

YARIÇAPI 362 KİLOMETRE 

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırmaya göre, Ay çekirdeğinin dışındaki sıvı tabaka ve merkezdeki katı iç çekirdek, Dünya'nın iç jeolojisine epey benziyor. Dış çekirdeğin yarıçapının yaklaşık 362 kilometre, iç çekirdeğin yarıçapının da yaklaşık 258 kilometre olduğu hesaplandı. İkisi toplamda Ay'ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15'ine denk geliyor.

Yeni araştırma, Ay'ın iç çekirdeğini anlamak için daha sağlam sismik veriler toplamak üzere gök cismine yeni bir keşif seferi düzenlemeye ihtiyaç kalmadığını düşündürüyor. 

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...