Tgrt Haber

Bağırsaklarında sinek bulunan hasta, doktorları şaşkına çevirdi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
27 Kasım 2023 12:34 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 12:34
Bağırsaklarında sinek bulunan hasta, doktorları şaşkına çevirdi

ABD'de bir hastanın bağırsaklarından ölü bir sinek çıkartıldı. Doktorlar, kolon taraması sırasında tespit ettikleri bu hayvanın oraya nasıl girdiğini bulamıyor.

ABD'nin Missouri​ eyaletindeki bir hastanede, doktorlar rutin bir kolon taraması sırasında bir hastanın bağırsaklarında intact (bozulmamış) bir sinek buldu. Amerikan Gastroenteroloji Dergisi'nde yayımlanan görüntüler, 63 yaşındaki hastanın bağırsaklarında sineğin varlığını apaçık gösteriyor.

Missouri Üniversitesi Gastroenteroloji Başkanı Matthew Bechtold, sineği incelediklerinde ölü olduğunu tespit ettiklerini doğruladı.

Hasta, prosedürden bir gün önce sadece berrak sıvılar tükettiğini ve sineğin bağırsaklarına nasıl girdiğini anlamadığını söyledi. İki gün önce yediği pizza ve marulda ise sinek olup olmadığını hatırlamadığını ifade etti.

Uzmanlar, olayı "çok nadir bir kolonoskopi bulgusu ve sağlam sineğin transvers kolona nasıl ulaştığına dair bir gizem" olarak değerlendiriyor. Transvers kolon, kalın bağırsağın en hareketli ve en uzun kısmı olarak biliniyor.

SİNEĞİN ORAYA NASIL GİRDİĞİ BELİRSİZ

Bechtold, sineğin hastanın vücuduna ağızdan veya rektumdan girerek transvers kolona ulaşmış olabileceğini söyledi. Ancak ağızdan girmesi durumunda üst sindirim enzimleri ve mide asidi tarafından bozulmuş olması gerektiğini, bu nedenle bu senaryonun pek muhtemel olmadığını ekledi.

Bağırsaklarında sinek bulunan hasta, doktorları şaşkına çevirdi
Fotoğraf: Amerikan Gastroenteroloji Dergisi

Rektumdan girmiş olma ihtimaline de sıcak bakmadığını söyleyen Bechtold, "Sineğin fark edilmeden kalın bağırsağa uçmasına ve bir şekilde çok kıvrımlı, kalın bağırsakta ışıksız bir şekilde kalın bağırsağın orta kısmına doğru yol almasına yetecek kadar uzun bir açıklık oluşturulmuş olmalıdır." dedi.

Böceklerin yiyeceklerle birlikte alınması durumunda sindirim sistemine girebileceği biliniyor. Bu durumun "bağırsak miyazı" olarak adlandırılan bir hastalığa yol açtığı ve bazı hastaların hiç belirti göstermezken, diğerlerinin ise "karın ağrısı, kusma ve ishal" gibi semptomlar yaşayabildiği belirtiliyor.

Kaynak: Science Alert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...