Tgrt Haber

Bakanlık onay verdi: Uzaktan kimlik tespitinde 'yapay zeka' dönemi!

11 Ağustos 2023 12:22 - Güncelleme : 11 Ağustos 2023 12:22
Bakanlık onay verdi: Uzaktan kimlik tespitinde 'yapay zeka' dönemi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" ile, tüzel kişilerin uzaktan kimlik tespitinde yapay zeka temelli uygulamaların kullanılmasına imkan tanıdı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığının Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ'i, Resmi Gazete​'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sadece gerçek kişilerle sürekli iş ilişkisi tesisinde müşteri kimliğinin doğrulanması amacıyla uzaktan kimlik tespiti yöntemleri kullanılabiliyorken finans sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler, gerçek kişilerin yanı sıra ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler için de uzaktan müşteri ilişkisi kurulmasını gerektirdi.

Tebliğle, ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler için uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, uzaktan kimlik tespitinde yapay zeka​ uygulamalarının kullanılabilmesine imkan sağlandı.

Uzaktan kimlik tespitinin teknoloji yoğun bir uygulama olduğu dikkate alınarak, dış hizmet alımlarında gerekli güvenlik şartlarını sağlamak amacıyla bilgi güvenliği yönetim sistemine ilişkin sertifikasyon şartı ile uzaktan kimlik tespitinde yapay zeka uygulamalarının kullanıldığı durumda teknik bazı hususlarda raporlama şartı getirildi.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI DA 'YAPAY ZEKAYA GEÇİŞİ' HIZLANDIRDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında "Kamu Yapay Zeka Ekosistemi - 2023" başvurularının açıldığını duyurdu.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu yapay zeka çözümlerinin geliştirilmesi ve bu alandaki bilgi birikiminin farklı çözümler için kullanılması ve yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirten Bakan Kacır, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı'nın da müşteri kurum olarak projede yer aldığını vurguladı.

Bakan Kacır, bu çağrıda finans teknolojileri, akıllı üretim sistemleri, akıllı tarım, gıda ve hayvancılık, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, e-ticaret teknolojileri ve akıllı eğitim teknolojileri olmak üzere farklı temalara odaklanılacağına dikkat çekti.

(ANADOLU AJANSI)

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...