Tgrt Haber

YouTube videolarına 'yapay zeka' dokunuşu: Özetini çıkaracak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
02 Ağustos 2023 13:56 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 14:12
YouTube videolarına 'yapay zeka' dokunuşu: Özetini çıkaracak

YouTube yapay zeka ile oluşturulan video özetlerini test etmeye başladı. Şu anda İngilizce videolarda desteklenen bu özellik, kullanıcıların hangi içerikleri izleyeceğine karar vermesinde yardımcı olacak.

YouTube, eğitimden eğlenceye, diziden belgesele, milyarlarca videoya ev sahipliği yapıyor. Haliyle bu kadar çeşitliliğin arasında, kullanıcılar izlemek istediği içeriği bulmakta da zorlanabiliyorlar.

Google​ bu sorunun çözümünü yapay zekada buldu. The Verge'ün haberine göre Google'ın geliştirdiği yeni teknoloji, YouTube'daki videoların kısa bir özetini çıkaracak. Söz konusu özetler, içerik üreticilerin video açıklama kısmına yazdığı cümlelerin yerine geçmeyecek, sadece kullanıcıya ek bilgi sunma amacı taşıyacak.

YOUTUBE VİDEOLARINI YAPAY ZEKA​ ÖZETLEYECEK

Örneğin akıllı telefon teknolojisinin gelişimi ile ilgili bir video izlemek istediğinizi düşünün. Bu başlıkla YouTube'da arattığınızda, yüzlerce hatta belki de binlerce video bulabilirsiniz. Fakat her videonun içerdiği bilgiler farklı olabileceğinden, hangisini izleyeceğinize karar vermekte zorlanabilirsiniz.

İşte YouTube'un yeni özelliği tam da burada devreye girecek. Yapay zeka her bir videonun içeriğini kısaca özetleyecek ve böylece üç aşağı beş yukarı videoda neyle karşılaşacağınızı anlayıp, izlemek isteyip istemediğinize karar verebileceksiniz. Video özetleri, hem arama hem de izleme kısmında görünecek.

BELLİ VİDEOLARDA AKTİF

Yapay zekayla oluşturulan video özetleri, şu anda yalnızca belli başlı İngilizce videolarda kullanılabiliyor. Ancak önümüzdeki günlerde Türkçe​ dahil olmak üzere tüm dilleri destekleyebileceği tahmin ediliyor.

Google, 31 Temmuz tarihli destek sayfasında yeni özelliği şöyle duyurdu:

"Bir video hakkında kısa bir özeti okumanızı ve size uygun olup olmadığına karar vermenizi kolaylaştırmak için yapay zeka tarafından otomatik olarak oluşturulan özetleri YouTube'da test etmeye başlıyoruz. Başlangıç olarak, bu özetleri izleme ve arama sayfalarında görebilirsiniz. Bu deney yalnızca sınırlı sayıda video ve izleyiciyle yürütülüyor."

Bu arada Google, YouTube'daki videolar için otomatik olarak dublaj üreten "Aloud" isimli yapay zeka aracını da test ediyor. Videonun önce analiz edilerek metin haline getirilmesi yoluyla çalışan sistem, ardından oluşturduğu metni seslendirerek dublaj halinde videoya ekliyor. Şu anda birkaç dilde desteklenen Aloud kullanım alanını yakında genişletecek.

Kaynak: The Verge

Derleme: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...