Tgrt Haber

Bilim adamları hayrete düştü… Nesli tükendi sanılıyordu, 60 yıl sonra ilk kez ortaya çıktı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Sciencealert
15 Kasım 2023 12:25 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 12:26
Bilim adamları hayrete düştü… Nesli tükendi sanılıyordu, 60 yıl sonra ilk kez ortaya çıktı

Bilim insanları, 60 yıl önce neslinin tükendiğini düşündüğü karıncayiyengil, diğer adıyla uzun gagalı ekidnayı yeniden görmeyi keşfetmeyi başardı.

Bilim dünyası birbirinden ilginç olaylarla dolu. Bitkiden hayvana, gezegenlerden bakterilere binlerce keşfedilen veya keşfedilmeyi bekleyen türler var. 

Araştırmacılar özellikle son yıllarda nesli tükenen veya tükenmekte olan hayvanlara yoğunlaşırken, Attenborough'nun uzun gagalı ekidnası için büyük bir sürprizle karşılaştı. En son 60 yıl önce görülen bu dikenliği karıncayiyengil, yıllar sonra bir kez daha görüntülendi. Bu gelişme, özellikle uzun zamandır araştırma yapan uzmanlar için de çok önemli bir gelişme oldu.

YUMURTLAYAN MEMELİ EKİDNA, 60 YIL SONRA TEKRAR GÖRÜLDÜ

Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, zorlukla elde ettikleri grenli, siyah-beyaz görüntülerde beceriksizce sallanan küçük, dikenli ve tüylü memelinin görüntüsünü yakaladıkları için coşkuya kapıldı.

Konuya ilişkin Oxford Üniversitesi biyoloğu James Kempton, "Bu keşif çok sıkı bir çalışmanın ve üç buçuk yılı aşkın bir planlamanın sonucudur" dedi.

Bilim adamları hayrete düştü… Nesli tükendi sanılıyordu, 60 yıl sonra ilk kez ortaya çıktı

Ekip, sadece bu görüntü için bile deprem, sutma ve çalışanların çeşitli yaralanmalara maruz kaldı. Nadir görülen bu ekidna, dört haftalık keşif gezisinin son gününde tespit edildi.

Dünya üzerinde, bir ornitorenk türü ve diğer üç ekidna türü de dahil olmak üzere sadece bir avuç yumurtlayan memeli kaldı.

Monotremler, avian olmayan dinozorları yok eden kitlesel yok oluştan kurtuldular, ancak Avustralya'nın kısa gagalı ekidnası (Tachyglossus aculeatus) hariç, Dünya'nın hayatta kalan en eski memelilerinin hepsi şimdi sayıca azalıyor.  Yine de son keşifte bir ekidnanın var olduğunu görmek bilimciler için şimdiden umut veriyor. 

Kaynak: Sciencealert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...