Tgrt Haber

Bilim adamları zoru başardı: Hidrojenden elektrik üretimi yapıldı!

11 Nisan 2023 15:13 - Güncelleme : 11 Nisan 2023 15:26
Bilim adamları zoru başardı: Hidrojenden elektrik üretimi yapıldı!

Avustralyalı bilim insanları yenilenebilir enerji alanında çok önemli bir keşfe imza attı. Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar, hidrojeni elektrik enerjisine çeviren enzim buldular.

Evrende en bol bulunan elementlerden hidrojen, yenilenebilir enerji kaynağı olma potansiyeli nedeniyle gelecekte enerji tasarrufu anlamında büyük umutlar vaat ediyor. Öte yandan hidrojeni üretmek ve depolamak hala büyük bir zorluk derecesinde ve onu elektriğe dönüştürmek için de karmaşık cihazlar gerekiyor.

Peki ya hidrojenden elektrik üretmenin daha basit ve daha ucuz bir yolu olsaydı? Ya havadan hidrojeni çekip elektrik akımına çevirebilen bir enzim kullanabilseydik? 

BİLİM İNSANLARI HİDROJENİ ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden bilim adamlarından oluşan bir ekip, tam da bu alanda önemli bir keşfe imza attı. Bir toprak bakterisinden, havada bulunan çok küçük miktarlardaki hidrojenden elektrik üretebilen bir enzim izole edildi ve buna Huc adı verildi. Huc, herhangi harici bir hidrojen kaynağı olmadan küçük cihazlara güç sağlayabilen doğal bir pildir.

TEKNOLOJİDE DEVRİM OLABİLİR

Bilim insanlarının araştırması  Nature dergisinde yayınlanırken, Huc enziminin nasıl tanımlandığı ve havadan elektriği nasıl ürettiğini de detaylandırdı.

Bilim adamları zoru başardı: Hidrojenden elektrik üretimi yapıldı!

Dergide yer alan bilgilere göre Huc, bakterilerde hidrojen metabolizmasında yer alan ve hidrojenaz adı verilen bir enzim ailesine ait. Bazı bakteriler, Antarktika toprakları, volkanik kraterler ve derin okyanus gibi zorlu ortamlarda büyümek ve hayatta kalmak için bir enerji kaynağı olarak hidrojeni kullanabilir.

Bu bakteriler, havadan hidrojeni yakalayabilen ve onu hücrelerde enerji depolayan molekül olan ATP'yi üretmek için kullanabilen enzimler geliştirmiştir.

Monash ekibi, bu enzimlerin ayrıca doğrudan hidrojenden elektrik üretip üretemeyeceğini öğrenmek istedi. Birkaç bakteri türünü havadan elektrik akımı üretme yetenekleri açısından taradılar ve bunlardan birinin, Mycobacterium smegmatis'in bu konuda özellikle iyi olduğunu tespit ettiler. Daha sonra bu aktiviteden sorumlu olan enzim izole edip saflaştılırken, ona hidrojen-alıcı katalitik alt birim anlamına gelen Huc adı verildi. 

Araştırmacılar, Huc'un havadan elektrik toplayabilen yeni cihazlar geliştirmek için kullanılabileceğini öne sürüyorlar. Örneğin, Huc, sürekli güç seviyelerine ihtiyaç duyan ancak geleneksel kaynaklara sınırlı erişimi olan biyosensörlere, biyometrik monitörlere veya çevresel sensörleredahil edilebilir.

Alternatif olarak bu enzim, Huc, güç çıkışını artırmak için harici bir hidrojen kaynağıyla birleştirilebilir. Örneğin Huc, güneş ışığını kullanarak sudan hidrojen üreten güneş enerjisiyle çalışan bir su ayrıştırma cihazıyla birleştirilebilir. Bu şekilde Huc, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren bir yakıt hücresi görevi görebilir.

 

Kaynak: ABC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...