Tgrt Haber

Gökbilimciler keşfetti: 12 ışıkyılı kadar uzakta Dünya boyutunda bir gezegen daha var! Bilim dünyası heyecanlı! Meğer…

05 Nisan 2023 13:10 - Güncelleme : 05 Nisan 2023 13:12
Gökbilimciler keşfetti: 12 ışıkyılı kadar uzakta Dünya boyutunda bir gezegen daha var! Bilim dünyası heyecanlı! Meğer…

Gökbilimcilerin son çalışmasında elde ettiği tespit ve bulgular herkesi şaşırttı. Bu kez tespit 12 ışıkyılı kadar uzaklıktan geldi. İşte detaylar…

Bilim araştırmalarının hızla devam ettiği şu günlerde, herkesi şaşırtan bir haber de gökyüzünden geldi. Gökbilimcilerin yeni keşfi, evren açısından büyük bir önem taşırken; keşfin detayları da belli oldu. Radyo sinyali tespit ettikleri öğrenilen gökbilimciler, araştırmaların sonucunda tam Dünya’dan 12 ışıkyılı kadar uzak olan gezegenlere işaret etti. 

Bilim dünyasını heyecanlandıran ve gökbilimcileri harekete geçiren yeni keşif noktasında Dünya’dan 12 ışıkyılı uzaklıkta bulunanbir ötegezegendenve onun yörüngesinde döndüğü yıldızdan tekrar eden bir radyo sinyali tespit ettiklerini duyurdu. Yeni tespitin önemi tartışılmaya çoktan başlamışken, çalışma kapsamındaki detaylar ve ayrıntılı bulgular da ortaya çıktı. Radyo sinyali tespiti üzerine yapılan çalışmada gezegenin neden radyo dalgaları yaydığına ilişkin de öngörüler geliştirildi. İşte yeni çalışmanın detaylar…

RADYO SİNYALİ YAYAN GEZEGENDE HAYAT OLABİLİR

Dünya​ büyüklüğündeki gezegenin bir manyetik alana sahip olabileceğini gösteren bu çalışma, bazı bilim insanlarınca aynı gezegenin atmosfere bile sahip olabileceği şeklinde yorumlandı.

Gökbilimciler keşfetti: 12 ışıkyılı kadar uzakta Dünya boyutunda bir gezegen daha var! Bilim dünyası heyecanlı! Meğer…

Dünyanın manyetik alanının güneşten dışarıya doğru akan enerjik parçacıkları ve plazmayı saptırma yöntemi ile gezegenin atmosferini koruduğunu hatırlatan gökbilimciler, bunun yaşamı sağlayan şey olduğunu belirtti. Dolayısıyla bazı gökbilimciler, radyo sinyali tespit edilen gezegende yaşam belirtisi olduğuna inanırken; olası kıtlık ya da herhangi bir sorunda bu gezegenin kullanılıp kullanılmayacağını tartışmaya başladı. 

GÜÇLÜ BİR MANYETİK ALANA SAHİP OLDUĞU SÖYLENEBİLİR

New Mexico’daki Karl G. Jansky’nin ‘Çok Büyük Teleskop Dizisini’ kullanarak yaptığı bu tespit esnasında YZ Ceti yıldızından ve onun yörüngesindeki YZ Ceti b adlı kayalık dış gezegenden gelen güçlü radyo dalgaları gözleme takıldı.

Araştırmacı ekip, diğer bilim insanlarının aksine, radyo sinyalinin gezegenin manyetik alanı ile yıldız arasındaki etkileşimden oluştuğunu öngörürken; söz konusu araştırma Nature Astronomy dergisinde kendisine yer buldu. Radyo dalgalarının Dünya’da tespit edilebilmesi için çok güçlü olması gerektiğini hatırlatan Colorado Boulder Üniversitesi’nde araştırma astrofizikçisi olan baş çalışma yazarı Sebastian Pineda ise; “Bir gezegenin bir atmosfere sahip olup olmayacağı, gezegenin güçlü bir manyetik alana sahip olup olmamasına bağlı olabilir” açıklamasını yaptı. 

Kaynak: NASA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...