Tgrt Haber

Bilim insanları beklemiyordu! İşte Mars'taki en büyük depremin nedeni

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
18 Ekim 2023 12:05 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 12:13
Mars'ta meydana gelen en büyük depremin nedeni bulundu.

Bilim insanları Mars’ta bugüne kadar meydana gelen en büyük depremin nedenini buldu.

Mars'ta meydana gelen en büyük depremin nedeni bulundu.

Geçen yıl Mars​ 4.7 büyüklüğünde bir depremle sarsılan ve Kızıl Gezegen​ 6 saat daha sallanan depremin nedenini bilim insanları buldu. Depremleri araştırmak üzere gönderilen NASA'nın iniş aracı InSight bu büyük depremi tespit etmişti. Başta sinyalin meteoroid çarpmalarına benzediğini düşünen bilim insanları, bu çarpmanın geride bırakmış olabileceği kraterlere dair herhangi bir iz aramıştı. Ancak araştırmacılar sebebin bu olmadığını tespit etti.

ÇOK DAHA AKTİF

Independent'ta yer alan habere göre bilim insanları depremin bunun yerine, Mars'ın kabuğundaki devasa tektonik hareketler sonucu meydana geldiğinin anlaşıldığını söylüyor. Bu da Mars'ın sismik açıdan sandığımızdan çok daha aktif olduğuna işaret ediyor.

Mars'ta meydana gelen depremin nedeni başka çıktı

OXFORD ÜNİVERSİTESİNDEN

Oxford Üniversitesi'nden Benjamin Fernando, "Mars'ın bugün hâlâ aktif bir levha tektoniği olmadığını düşündüğümüzden, bu olay muhtemelen Mars'ın kabuğundaki gerilimin serbest kalmasından kaynaklandı" diyor. Bu gerilimler, gezegenin farklı bölgelerinin farklı oranlarda soğuması ve küçülmesi gibi milyarlarca yıllık evrimin sonucu” dedi.

MARS’I DAHA İYİ ANLAYACAĞIZ

Fernando, şunları söyledi: “Gezegenin bazı bölgelerinin neden diğerlerinden daha yüksek gerilime sahip olduğunu henüz tam anlamadık fakat bu gibi sonuçlar daha fazla araştırma yapmamıza katkı sunuyor. Bir gün bu bilgiler, insanların Mars'ın neresinde güvenle yaşayabileceğini ve nerelerden kaçınmak isteyebileceğinizi anlamamıza fayda sağlayabilir.”

Mars, Dünya'dan küçük olmasına rağmen okyanusu olmadığından aslında yüzeyindeki yaklaşık 144 milyon kilometre kareyle yakın miktarda kara alanına sahip. Bu da kraterler ya da toz bulutları gibi asteroit çarpması izlerinin taranmasını zorlaştırabiliyor.

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...