Tgrt Haber

Bilim insanları 'Dünya'nın sonu böyle olacak' diyerek tarih verdi!

06 May 2023 10:30 - Güncelleme : 09 May 2023 05:01
İlk kez bir yıldızın bir gezegeni yuttuğu gözlemlendi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Harvard Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanlarının çalışmasına göre, tarihte ilk kez ölmekte olan bir yıldızın bir gezegeni yuttuğu an kanlı canlı gözlemlendi. Uzmanlara göre Dünya'nın sonu da böyle gelecek.

İlk kez bir yıldızın bir gezegeni yuttuğu gözlemlendi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Harvard Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan ekipler tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, bilim dünyasını şaşkına uğratan bir keşif yapıldı. İlk kez bir gezegenin, ölmekte olan bir yıldız​ tarafından yutularak yok oluşunun gözlemlendiği belirtildi.

Haber7'ye göre "Enerjisi bitmiş bir yıldızın orijinal boyutunun bir milyon katına kadar kabarması ve buna bağlı olarak gelen her türlü maddeyi yutması" şeklinde özetlenen bu olay, "Dünya'nın kaçınılmaz sonu" olarak belirtildi.

BEYAZ SICAK BİR PARLAMA OLARAK GÖZLEMLENDİ

Uzmanlara göre 'beyaz sıcak parlama' olarak gözlemlenen bu olayda, daha uzun süren soğuk bir sinyal alındığı ve bunun bir yıldızın bir gezegeni yutmasından kaynaklandığı açıklandı.

Çalışmanın başyazarı ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Kishalay De, şaşkınlığını şu ifadelerle açıkladı:

"Güneş sistemi gezegenlerinin gelecekte güneşin içine çekileceği gerçeği ilk kez lisede okuduğum bir şeydi, bu yüzden benzer bir olayı gerçek zamanlı olarak yakalamanın ilk örneğini bulmuş olabileceğimizi fark etmek gerçeküstüydü!"

Bir hafta boyunca 100 kat parlayan bir yıldız fark ettiğini ve bunun hayatında gördüğü hiçbir yıldız patlamasına benzemediğini dile getiren Kishalay De, "Anlamaya çalıştığımız en önemli kanıtlardan biri, patlamanın öncesinde ve sonrasında toz üretiyor olmasıydı. Ancak, gazın soğuması ve toz moleküllerini yoğunlaştırmaya başlaması zaman alır." dedi.

JÜPİTER BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR GEZEGENİ İÇERİYOR

Araştırmacılara göre söz konusu olay yaklaşık üç yıl önce gözlemlendi, ancak olayı tam bir yıllık çalışma sonucunda çözebildiler. Öte yandan ölen gezegenin, 12 bin ışık yılı uzaklıktaki Aquila takımyıldızında ve Jüpiter büyüklüğünde olduğu tespit edildi.

"DÜNYA'NIN KADERİ"

Kishalay De, yaptığı basın açıklamasında 5 milyar yıl sonra Dünya'nın sonunun da böyle olacağını belirterek "Dünya'nın geleceğini görüyoruz. Güneş Dünya'yı yutarken başka bir uygarlık bizi 10.000 ışık yılı uzaktan gözlemliyor olsaydı, Güneş'in bir miktar maddeyi fırlatırken aniden parladığını, sonra etrafında toz oluşturduğunu ve sonra eski haline döndüğünü görürlerdi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: MIT News

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: MIT News
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...