Tgrt Haber

Kavrulmaya hazır olun! Uzmanlardan korkutan sıcaklık uyarısı: 'Rekor kıracak'

03 May 2023 18:54 - Güncelleme : 03 May 2023 18:59
Kavrulmaya hazır olun! Uzmanlardan korkutan sıcaklık uyarısı: 'Rekor kıracak'

Dünya küresel ısınmaya bağlı iklim krizi ile boğuşurken, uzmanlardan korkutan bir uyarı daha geldi. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), havanın anormal derecede sıcaklık artışı yaşaması anlamına gelen El Nino atmosfer olayının bu yıl etkili olabileceğini belirterek "sıcaklık rekoru kırılacağı" konusunda uyardı.

İklim krizi şu anda dünyanın en önemli sorunlarının başında geliyor. Yerküremizdeki yıllık ortalama sıcaklıklar sürekli yükselme eğiliminde ve bu da küresel ısınma​ dediğimiz olaya sebep oluyor. Dünya küresel iklim değişikliği ile cebelleşmeye devam ederken, şimdi de 'El Nino' tehlikesi gündeme oturdu.

Küresel bir atmosfer olayı olarak bilinen El Nino en basit tabirle 'küresel hava sıcaklığının tuhaf bir şekilde yükselmesi' anlamına gelmekte. Bunun tam tersi, havanın aşırı derecede soğuk olması durumlarında ise "La Nina kışı" tabiri kullanılıyor.

EL NİNO'YA HAZIRLIKLI OLUNMALI

Dünya Meteoroloji Örgütü'ndeki (WMO) uzmanlara göre dünya son üç yıldır La Nina etkisini yaşıyor ve bu durum küresel sıcaklık artışını frenleyerek bir nebze El Nino'ya mani oluyordu. Ancak buna rağmen ilerleyen aylarda El Nino'nun etkili olabileceği ve rekor derecede sıcaklık artışı yaşanabileceği belirtildi.

Kavrulmaya hazır olun! Uzmanlardan korkutan sıcaklık uyarısı: 'Rekor kıracak'

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas konuyla ilgili şunları söyledi:

"Son üç yıldır soğutan bir La Nina'ya sahip olmamıza ve bunun küresel sıcaklık artışında geçici bir fren görevi görmesine rağmen, rekor düzeydeki en sıcak sekiz yılı daha yeni yaşadık. Bir El Nino'nun gelişimi, büyük olasılıkla küresel ısınmada yeni bir artışa yol açacak ve sıcaklık rekorları kırma olasılığını artıracak.

Bu, dünyanın birçok bölgesindeki hava durumu ve iklim modelleri üzerinde uzun süredir devam eden La Nina’nın tersi etkilere sahip olacak ve muhtemelen daha yüksek küresel sıcaklıkları tetikleyecektir."

WMO'ya göre kayıtlara geçen en yüksek sıcaklık, El Nino ve iklim değişikliğinin bir arada yaşandığı 2016 yılında görüldü. Ayrıca El Nino'nun bu yıl Haziran - Ağustos ayları arasında gerçekleşme ihtimali yüzde 55 olarak açıklandı.

Kaynak: WMO

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: WMO
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...