Tgrt Haber

Bilim insanlarından ‘inme’ vakalarına karşı yapay zeka hamlesi: Saniyeler içerisinde tespit edilecek

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Anadolu Ajansı
25 May 2023 16:11 - Güncelleme : 25 May 2023 16:14
Bilim insanlarından ‘inme’ vakalarına karşı yapay zeka hamlesi: Saniyeler içerisinde tespit edilecek

Yapay zeka artık sağlık sektöründe de adını duyurmaya başladı. Danimarkalı araştırmacılar son olarak acil durum merkezine gelen inme vakası çağrıları için, hastanın durumunu saniyeler içerisinde teşhis edebilen yapay zeka modeli geliştirdi.

Hayatımızın her yerine kademe kademe giriş yapan yapay zeka​, şüphesiz zararlarının yanı sıra faydalı işlevleriyle de adından söz ettiriyor. Teknolojinin gelişimi tıp sektöründe sayısız başarılara neden olurken, bu kez de yapay zeka işin içine giriyor.

Son olarak Danimarkalı bilim insanları, inme​ vakasını tespit edebilmek için yeni bir yapay zeka geliştirdi. Bu model, sesli çağrıların yazıya dökülmesi ve sonrasında oluşan metin üzerinden inme risklerinin değerlendirilmesi ve teşhis edilmesine programlandı.

YAPAY ZEKA, İNME VAKALARINI TESPİT EDEBİLECEK

Medical News'in aktardığına göre, yapay zekanın tasarlanması için 2015-2020 yıllarında Kopenhag Acil Sağlık Servisi çağrı merkezine yapılan 7 binden fazla inme vakasına ilişkin 1,5 milyondan fazla çağrı değerlendirmeye alındı.

Buna karşılık bilim insanları alternatif yollar ararken yapay zekaya başvurmaya karar verdi.

Yeni nesil ürün, kadın erkek ve her yaş grubundan inme vakalarının tanımlanmasında, çağrı merkezi çalışanlarına kıyasla daha etkin bir performans sergiledi. Ek olarak geliştirilen yapay zeka Avrupa İnme Örgütü 2023 Konferansı'nda (ESOC) tanıtıldı.

Avrupa genelinde ikinci ölüm nedeni ve yetişkin engelliliğinin başlıca nedenleri arasında gösterilen inme her yıl 1 milyondan fazla kişinin hayatını etkiliyor. Nüfus artışı ve yaşlanma ile inme vakalarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2047'de, 2017'ye kıyasla yüzde 27 artacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Derleme: Okan Güleş/tgrthaber.com.tr

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...