Çin'den otomotiv dünyasını geren 'çip' hamlesi! Ham maddelere ihracat kısıtlaması... Otomobil fiyatları artar mı?
Otomotiv başta olmak üzere teknoloji sektöründe üretiminin azalmasına, fiyatların da artışına neden olan çip krizi soğumadan Çin'den sert bir adım geldi. Ham madde bulmak artık daha zor!
Dünyanın iki süper gücü ABD ve Çin arasındaki teknolojik üstünlük mücadelesi yeni bir çip krizinin fitilini ateşleyebilir. Pekin yönetimi, çip üretimini etkileyecek bir karara imza atarak aldı ve çip üretiminde önemli ham maddeler olan galyum ve germanyuma ihracat kısıtlaması getirdi.
İHRACAT DEVLETİN ONAYINA BAĞLANDI
Çin'in kararı gereği, galyum ve germanyum ihracatından önce ilgili makamlardan onay alınması gerekiyor. Kısıtlama, 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girdi.
Uzmanlar Çin'in bu kararı, diğer devletlere bir uyarı olarak, kısıtlamalara karşı kendilerinin de misilleme seçeneklerinin olduğunu hatırlatmak için aldığını kaydetti.
Aslında Çin'in bu hamlesi ABD ile büyüklük yarışının da bir uzantısı! İki ülke ekonomik ve jeopolitik önemi nedeniyle siber güvenlik, yapay zeka, yarı iletkenler, çip ve dijital altyapı gibi birçok alanda birbirlerine üstünlük için büyük bir mücadele veriyor. Hem ABD hem de Çin, kendi teknolojik şirketleri ve yatırımları aracılığıyla bu mücadeleyi küresel bir arenada sürdürüyor. Avustralyalı "think-tank" kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (The Australian Strategic Policy Institute-ASPI) araştırmasına göre, Çin teknoloji alanında ABD karşısında açık ara önde bulunuyor. Çin, 44 teknoloji alanının 37'sinde liderliği elinde bulundururken ABD 7 alanda Çin'in önünde bulunuyor.
ÜRETİME DARBE VURUYOR
Ev aletlerinden araç içi elektronik sistemlere, savunma sanayisinden giyilebilir teknolojilere kadar her alanda büyük önem taşıyan ve yarı iletkenler olarak da adlandırılan çipler küresel anlamda krizlere neden olabiliyor. Çipler, elektronik cihazların temel unsurları arasında yer alıyor ve "beyin" olarak kabul ediliyor.
Son dönemdeki hızlı teknolojik ilerleme ve sürekli yeni cihazların piyasaya sürülmesi, çiplere olan talebi büyük ölçüde artırdı. Özellikle akıllı telefonların ve diğer akıllı cihazların popülerliğinin artması, çip üreticilerini yüksek talepleri karşılamak için zorlayan bir faktör oldu. Yaşanan çip krizi sebebiyle dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple, iPhone 12 model telefonunun tanıtımını çip krizi sebebiyle belirli bir süre ertelemek zorunda kalmıştı.