Tgrt Haber

Dev bir asteroit Dünya'yı yok edecek olsa, onu durdurabilir miyiz?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
25 Kasım 2023 12:34 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 12:42
Dev bir asteroit Dünya'yı yok edecek olsa, onu durdurabilir miyiz?

Bir uluslararası çalışma, Dünya'yı yok edebilecek kadar tehlikeli bir asteroidin gezegene çarpması durumunda insanları nelerin beklediğini ve bu tehlikeye karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Dünya​, potansiyel bir asteroit​ çarpması tehlikesine karşı nasıl hazırlık yapmalı? Evde otururken, bir anda gezegenimizi yok edebilecek kadar tehlikeli boyutta bir "küçük gezegen"in yeryüzüne çarpmaya yaklaştığı haberini alsak, nasıl davranmamız gerekirdi?

Muhtemelen akla ilk gelen şey, insanlığın neslinin tükenmemesi için bu tehlikeye karşı Dünya'yı koruyacak süper güçlü teknolojik cihazların devreye sokulması gerektiği olacak. Ancak yapılan bir uluslararası çalışmaya göre, bu hiç de yeterli bir çözüm değil.

"Yaklaşan bir asteroit tehdidinin diplomatik, jeopolitik ve ekonomik sonuçları" başlıklı bir araştırma, 2023 Yılı Gezegen Savunma Konferansı'nda ele alınan bir senaryo​ üzerinde derinlemesine bir analiz yaparak, bu tehlikeye karşı dünya çapında hazırlıklı olmanın sanıldığı kadar basit olmadığını vurguluyor.

Çalışmanın baş yazarı, diplomat ve Arjantin'deki Belgrano Üniversitesi ve Salvador Üniversitesi'nde profesör olan Laura Jamschon Mac Garry, asteroit çarpması senaryosunun sadece bilimsel değil, aynı zamanda diplomatik, jeopolitik ve ekonomik bir çerçevede de ele alınması gerektiğini söyledi.

TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI

Araştırma, bilim insanları ve liderler arasında, sadece asteroidin bileşimini incelemek ve mümkünse bir uzay aracını göndermekle kalmayıp, aynı zamanda olası bir çarpmaya karşı toplumsal ve diplomatik hazırlıklar yapma konusunda bir bilinç oluşturulması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Dev bir asteroit Dünya'yı yok edecek olsa, onu durdurabilir miyiz?

'2023 PDC' olarak isimlendirilen, varsayımsal bir senaryoda 500 metre çapında bir asteroidin 2036 yılında Dünya'ya çarpması ihtimali göz önüne alındı. Bu senaryo üzerinden yapılan analiz, bilim insanlarına ve liderlere asteroidin bileşimini inceleme ve mümkünse bir uzay aracını gönderme fırsatı tanısa da, bu uzun vadeli bilginin getirdiği zorlukları da öne çıkarıyor.

EKONOMİ, SANAYİ, TARIM... HER ŞEY ÇÖKEBİLİR

Mac Garry, yaptığı açıklamada "Asteroidin çarpacağı yeri bildiğimizde, bölgede kaos hakim olacaktır. Herkes nereye gidecek? Onları kim alacak? Bankalar başarısız olacak, ekonomik sistem çökecek. Sanayi, tarım ile gıda üretimi de çökebilir." dedi.

İnsanların kaçacak yer bulmaya çalışacakları bir felaketle karşılaşılacağını söyleyen Garry, "Hukuk ve düzen diye de bir şey kalmayacak. Kısacası bu, belirsizlik ve kaos zamanı olacaktır." diye de ekledi.

Uzay ajansları ve bilim insanları, asteroid tehdidi ile başa çıkmanın sadece bilimsel çözümlerle değil, aynı zamanda küresel dayanışma ve diplomatik çözümlerle mümkün olacağına inanıyor.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...