Tgrt Haber

Dünya’dan 20.000 ışık yılı uzakta: Hubble, binlerce yıdızla dolu galaksi keşfetti

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Space.com
13 Ekim 2023 14:04 - Güncelleme : 13 Ekim 2023 14:06
Dünya’dan  20.000 ışık yılı uzakta: Hubble, binlerce yıdızla dolu galaksi keşfetti

Yılların teleskoplarından Hubble, NGC 5068 adı verilen binlerce sıcak yıldız keşfetti. Bu galaksinin gezegenimize uzaklığı ise 20.000 ışık yılı.

NASA’nın uzay teleskobu Hubble, Başak takımyıldızının güney bölgesinde yer alan, Dünyada’dan ise yaklaşık 20 milyon ışık yılı uzaklıkta NGC 5068 adlı galaksiyi keşfetti.

NASA​'dan yapılan açıklamaya göre, NGC 5068'in yaklaşık 45.000 ışık yılı çapında olduğu ve olgun yıldızlarla yoğun bir şekilde paketlenmiş bir çubuk şeklinde belirgin bir merkezi yapıya sahip olduğu düşünülüyor.

NGC 5068’İN, GİZEMLİ KARA BİR DELİĞİ VAR

Bu kara delik yoğun çekim gücüyle yıldızları bir araya getiriyor. Yeni görüntünün ön planına yayılan parlak pembemsi-kırmızı lekeler, mor ötesi ışık yayan binlerce sıcak ve genç yıldız kümesini temsil ediyor.

Öte yandan NASA​ yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Bu açıdan çok net olmasa da, bu lekeler galaksinin spiral kolları boyunca, yeni yıldızların tipik olarak oluştuğu yerlerdir" dedi.

Merkezi çubuk şeklindeki yapıyı çevreleyen parlak pembemsi-kırmızı lekelerin desenini izleyerek galaksinin dönen spiral kollarını belli belirsiz seçebilirsiniz. Hubble’ın keşfettiği bu yeni görüntü, galaksinin farklı dalga boylarında ışık yayan tüm karmaşık özelliklerini yakalamak için morötesi, görünür ve yakın kızılötesi verileri birleştiriyor.

Kaynak: Space.com
Sonraki Haber Yükleniyor...