Tgrt Haber

Einstein'ın 119 yıllık teorisini ispatlamıştı! Türk profesör yüzyılın teknolojisini yaptı: Güneşsiz tarım başlıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Tgrthaber.com
17 Ağustos 2024 10:46 - Güncelleme : 17 Ağustos 2024 10:50

Elazığ Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi, bilim dünyasında çığır açan çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Yakuphanoğlu, güneş ışığına ihtiyaç duymadan yapay fotonlar kullanarak bitki yetiştirmeyi mümkün kılan bir teknoloji üreterek, şehirde tarımın önünü açtı.

Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu Yakuphanoğlu, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir çalışmayla Nobel ödüllü olan ve tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein'ın 1905 yılında ortaya attığı foton teorisini ispatlamıştı. Işığın enerji paketleri halinde yayıldığını ve bu paketlere foton adı verildiğini öne süren bu teori, ışığın fotoelektrik etki yoluyla elektronları madde yüzeyinden koparabileceğini açıklıyor.

Foton teorisini 119 yıl sonra ispatlayarak bilim dünyasında dikkat toplayan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, son olarak yeni nesil fotosentez aktif flaks cihazı ve sistemi geliştirdi. Bu yenilikçi sistem sayesinde, güneş ışığına ihtiyaç duymadan yapay fotonlarla bitki yetiştirme süreçlerini hızlandırmak ve verimliliği artırmak mümkün hale geliyor.

Einstein'ın 119 yıllık teorisini ispatlamıştı! Türk profesör yüzyılın teknolojisini yaptı: Güneşsiz tarım başlıyor - 1. Resim

GELECEK YÜZYILIN TEKNOLOJİSİ 'FOTONİK'

Fırat Teknokent'te kurduğu yüksek teknoloji şirketinde teknolojik ürünler geliştiren Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, foton teorisini ispatlamak adına 'kuantum parçacık algılayıcı' adını verdiği nanoteknolojik bir sistem üretmişti. Çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, gelecek yüzyılın teknolojisinin fotonik teknolojisi olduğunu kaydetti.

YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLER ÜRETİP 15 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR

Fytronix teknolojisi ile yerli ve milli ürünler üretip, 15 farklı ülkeye ihraç eden FÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix'in CEO'su Prof. Dr. Yakuphanoğlu, son olarak fotonik sistem olan fotosentez aktif flaks cihazını üretti.

Einstein'ın 119 yıllık teorisini ispatlamıştı! Türk profesör yüzyılın teknolojisini yaptı: Güneşsiz tarım başlıyor - 2. Resim

Yerli ve milli olarak geliştirilen bu cihaz ve sistem ile güneş ışınlarına gerek kalmadan yapay fotonlar ile modern tarım yapılabilecek. İleri teknoloji kullanılarak kırsal alanlar dışında kentlerde de kullanılabilecek bu sistem ile bitki yetiştirme sürecine ve hızına etki edilebiliyor.

Geliştirmiş olduğu ürünün isminin fotonik sistem olduğunu belirten Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Bu fotonik sistem ile tarım artık şehirde kolaylıkla yapılabilir. Özellikle son zamanlarda tarımın önemi giderek arttı. Dolayısıyla biz tarımı yerli ve milli imkanlarla ve yüksek teknolojiyi kullanarak artık tarım yapmalıyız. Tarım iki çeşittir. Birinci tarım şekli yataydır. Topraklarda yatay zeminde ve alanda üretilen bitkilerle yapılandır. Dikey tarım ise şehirde özellikle belirli alanlarda yapılan tarıma diyoruz. Dikey tarımı şehirde yapıldığınızda bitki yetiştirme sürecinde kullanılacak olanın verimli ürünün olması gerekmektedir. Geliştirmiş olduğumuz sistem fotosentez aktif flaks, bu da akışı ayarlayan bir sistem" dedi.

Einstein'ın 119 yıllık teorisini ispatlamıştı! Türk profesör yüzyılın teknolojisini yaptı: Güneşsiz tarım başlıyor - 3. Resim

Sistem hakkında bilgi veren Yakuphanoğlu, ''Bu sistemde güneşten gelen fotonlar yerine yapay fotonlar üreterek bunu da bitki üretiminde kullanabilirsiniz. Buradaki fotosentez aktif bölge 400 nanometre ile 700 nanometre arasında bir bölge. Bu bölgedeki fotonları verimli bir şekilde kullanılarak yani ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek bir bitkinin büyümesi sağlanabiliyor. Fotosentez işleminde gerekli olan şeyler ise fotonik (fotonlar), besin ve sudur. Modern bir tarım alanını şehirde yapıp bitki üretmek istiyorsanız, fotonik sistem dediğimiz sistemi kullanarak bitkilerin yetişme hızını, büyüme hızını kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz. Yüksek teknolojiyi tarımda kullanmak istiyorsak, böyle bir sistemde artık fotonu kullanarak bitki üretimini tarımsal alanları da şehre taşıyarak ya da modern bir tarımsal alan dizayn ederek üretimimizi yerli ve milli imkanlarla dışa bağımlı olmadan kendi ürünlerimizi yetiştirebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ramo22 Ağustos 2024 18:20

Okumadan veya okuduğunu anlamadan yapılan yorumları görünce gülesim geldi.Birde haberi eleştirenler yok mu? İspat ettiği teori ile profesörün ürettiği Milli teknoloji ayrı şeyler.

Bülent Çelik 21 Ağustos 2024 22:45

Zaten ışık ile bitki yetiştirenler var örneğin şehirde adam binasını kapatıp içeride hint keneviri yetiştiriyordu polis yakaladı haberlerde şzlemiştim.

Canonical20 Ağustos 2024 21:21

Yav ne ispatlamasi arkadas. Fotoelektrik etkinin ispati yarim asiri gecti. Bi suru bu etkiyi kullanan cihaz yapildi. Ne ispatlaniyor anlamadim. Akademik literaturde boyle ispat mispat bi calisma yok.

Ahmet20 Ağustos 2024 10:50

Bunların hepsi zaten var yeni ispat edilen bir durum göremedim. Varsa tebrik ederim ama yoksa bu haberin amacı ne olabilir diye düşünüyorum

Srdr20 Ağustos 2024 08:12

Gunes ışığını taklit eden led ler çoktan beri var.Hidrofinik sistemlerde zaten kullanılıyor. Hatta korona dezenfektan olarak uv led ler var Sorun Güneşte değil insanımızda. Nufus cüzdanından başka bu ülkeyle bağı olmayan iki ayaklı insan taklitleri ormanları yakmasa yeter...

Gazeteci 20 Ağustos 2024 06:28

Bu seneler evvel İSPATLANMIŞ. Böbürlenecek ne var?

Mete20 Ağustos 2024 05:08

Günaydııın...

Mert19 Ağustos 2024 22:26

Benim kaktüslerim yıllardır cfl ampülü altında büyüyor. Sodyum balast ile çilek büyütenler var, bunun neresi ilk. Bende bişiy sandım okuyorum. Ha geliştirdik buna agırlık vericez diyin amenna da ilk kez biz yaptık deyince yalan oluyor.

Metin19 Ağustos 2024 19:54

En bol olan seyin olmadan da olacagini soylemek veya uygulamak cok mu akillica anlayamadim. Sen yagmur veya su konusunda bir sey uretsen veya bir modern cozum bulursan cok iyi olurdu.

Ayhan Çağılcı 19 Ağustos 2024 12:50

Tebrik ederim,başalı, sağlıklı nice yıllar dileriz

Hakan19 Ağustos 2024 12:49

Akkor ampuller, florasan lambalar,Led lambalar ne foton üretmiyorda ne üretiyor acaba???

Research 19 Ağustos 2024 12:26

Hocamızı tebrik ederiz ama doğal denge dışında herşey insanlığın zararınadır, yine de bunu başkalarından önce bulmamız belki bize dayatılmasından iyidir

Murat19 Ağustos 2024 10:06

Varolasın hocam.bu memlekette taş taş üstüne koyan eli öpülesi insanlar dualar ve yürekler sizlerle

Sonraki Haber Yükleniyor...