Tgrt Haber

Elon Musk açıkladı: Neuralink beyin çipi takılan hastanın son durumu

20 Şubat 2024 14:44 - Güncelleme : 20 Şubat 2024 14:47
Elon Musk açıkladı: Neuralink beyin çipi takılan hastanın son durumu

Elon Musk, Neuralink'in ilk insanlı deneyinde kullanılan hastanın tamamen iyileştiğini ve düşünerek bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini açıkladı.

Neuralink​'in kurucusu Elon Musk​, pazartesi günü yaptığı açıklamada şirketin ilk kez beyin çipi taktığı hastanın son durumuna ilişkin bilgi verdi.

Uzun yıllar boyunca maymunlarda denenen ve pek çok kez gündeme gelen Neuralink çipi, deneklerin seçilmesinin ardından ocak ayında insan beynine takılmıştı. Elon Musk, "Telepati" olarak isimlendirilen aygıt takıldıktan sonra ilk sonuçların olumlu olduğunun belirlendiğini söylemişti.

Aradan geçen haftalar sonra hastanın son durumuna ilişkin bilgi verildi.

NEURALİNK HEDEFİNE ULAŞTI

Elon Musk, sosyal medya platformu X'teki bir Spaces yayınında konuştu. Hastanın tamamen iyileştiğini ve düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söyledi.

Neuralink, eylül ayında insan deneylerine katılım için onay aldıktan sonra geçen ay ilk insan hastasına başarılı bir şekilde çip yerleştirmişti.

Elon Musk açıkladı: Neuralink beyin çipi takılan hastanın son durumu - 1. Resim

Firma, beyin-bilgisayar arayüzü implantını beynin hareket etme niyetini kontrol eden bir bölgesine cerrahi olarak yerleştirmek için bir robot kullanıldığını belirterek, ilk hedefin insanların düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmesini sağlamak olduğunu açıklamıştı.

Nitekim Elon Musk'ın son açıklamasından da anlaşıldığı üzere, firma ilk hedefine ulaşmış gözüküyor. Musk'ın açıklamasının tamamı: "Her şey yolunda gidiyor ve hasta, bildiğimiz hiçbir kötü etki olmadan tamamen iyileşmiş gibi görünüyor. Hasta sadece düşünerek fareyi ekranda hareket ettirebilmektedir."

Öte yandan geçen yıl değeri yaklaşık 5 milyar dolar olan Neuralink, güvenlik protokolleriyle ilgili defalarca denetimlere tabi tutuldu. Hatta geçen ay firmanın tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin ABD Ulaştırma Bakanlığı kurallarını ihlal ettiği için para cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.

Kaynak: Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...