Elon Musk, Neuralink şirketi tarafından geliştirilen "Telepathy" adlı beyin çipini ilk defa bir insana taktı ve 29 yaşındaki felçli hasta, düşünce gücüyle bilgisayar faresi kullanmaktan satranç oynamaya kadar birçok işlemi yapabiliyor. Neuralink'in sıradaki hedefinde körlüğe çare olmak var.
Neuralink'in sahibi Elon Musk, sirketin gelistirmekte oldugu "Blindsight" isimli yeni implante edilebilir beyin çipini duyurdu. Halihazirda maymunlar üzerinde test edildigi belirtilen çipin, gelecekte görme engelli insanlar için de umut olacagina inaniliyor.
Musk, X (eski adiyla Twitter) hesabindan yaptigi paylasimda, Neuralink'in beyin çipi teknolojisiyle kör maymunlarin görme yetisi kazandigini söyleyerek, "Blindsight implanti maymunlarda zaten çalisiyor." açiklamasinda bulundu.
Teknoloji milyarderi, çip takildiginda çözünürlügün ilk etapta "erken dönem Nintendo grafikleri gibi" olacagini yani çok net bir görüntü sunmayacagini belirtti. Ancak gelecekte normal insan görüsünü de asabilecek seviyeye gelecegini öne sürdü.
Musk, denemeler sirasinda hiçbir maymunun ölmedigini veya ciddi sekilde yaralanmadigini da sözlerine ekledi.
https://twitter.com/elonmusk/status/1770817187285995939
Yeni ürün, kullanicilarin bilgisayarlari zihinleriyle kontrol etmelerine olanak taniyan Neuralink'in Telepathy çipini takip ediyor. Ocak ayinda Musk, bir hastanin beynine çip yerlestirildikten sonra iyilestigini açiklamisti ve daha sonra bilgisayar fare imlecini zihniyle hareket ettirebildigini söylemisti.
Persembe günü Neuralink, felçli hastanin yalnizca zihin kontrolünü kullanarak satranç oynadigi bir video yayinladi. ABD ilaç düzenleme kurumu Gida ve Ilaç Idaresi (FDA), sirketin ilk denemesini geçen yilin mayis ayinda onayladi.
Prosedür, beynin hareket niyetini kontrol eden kismina 64 esnek ipligin yerlestirilmesini gerektiriyor. Ince oldugu için bir robot tarafindan implante edilen ipler, daha sonra implantin beyin sinyallerini kaydedip bir uygulamaya iletmesine olanak taniyor ve bu da kisinin nasil hareket etmeye karar verdigini çözüyor.