Elon Musk'a 'Avrupa Birliği' kıskacı! X'e soruşturma başlattılar
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, X platformunun, İsrail - Hamas çatışması sırasında, terör ve şiddet içerikli paylaşımların yayılmasıyla mücadele edip etmediğini tespit etmek için resmi bir soruşturma başlattı.
Avrupa Birliği (AB), X platformunun, Hamas'ın İsrail'e yönelik Ekim ayının başındaki saldırısının ve sonrasındaki İsrail hava saldırısının ardından Dijital Hizmetler Yasası (DSA) gerekliliklerine uyup uymadığını araştırmak için resmi bir soruşturma başlattı.
Avrupa Birliği Komisyonu, soruşturmanın ana nedenini "illegal içerik ve yanlış bilginin yayılması, özellikle terörist ve şiddet içeren içeriklerin ve nefret söyleminin yayılması" olarak açıkladı.
18 EKİM'E KADAR SÜRE VERİLDİ
AB, X'ten 18 Ekim'e kadar soruşturma ile ilgili bilgi sağlamasını istiyor. Soruşturmanın odak noktası, platformun kriz durumlarında nasıl hareket ettiğinin belirlenmesi. Özellikle, kriz zamanlarında illegal içeriğin hızla tespit edilip engellenmesi konusunda nasıl bir yaklaşım benimsendiği soruluyor.
Birkaç gün önce AB'nin dijital hizmetlerden sorumlu yöneticisi Thierry Breton, platformun "illegal içerik ve yanlış bilgi yaymak için kullanıldığını" iddia ettiği bir mektubu X'in sahibi Elon Musk'u etiketleyerek, sosyal medya hesabında paylaşmıştı.
Breton mektubunda, DSA'nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektiğini hatırlattı. X'te bazı şiddet ve terör barındıran içerikler gördüklerini ve bunların ilgili makamlardan gelen uyarılara rağmen kaldırılmadığını tespit ettiklerini aktararak, yasa dışı içeriklerin 24 saat içinde kaldırılmasını istemişti.
Daha sonra X CEO'su Linda Yaccarino devreye girerek, şirketin platformdaki yasa dışı içeriklerin tespiti için harekete geçtiğini ve bu kapsamda, yüzlerce hesabın silindiğini aktardı.
X AVRUPA'DA YASAKLANABİLİR
Financial Times'a göre, X üzerindeki bu soruşturma, yeni DSA kapsamında gerçekleştirilen ilk soruşturma olacak. Yasa uyarınca, AB'de illegal olan içerikten sorumlu tutulan Meta, Google ve Amazon gibi teknoloji devleri, "çok büyük çevrim içi platform" kategorisine giriyor.
Dijital Hizmetler Yasasına göre Avrupa Birliği, kurallara uymayan teknoloji şirketlerine gelirlerinin yüzde 6'sına kadar para cezası verebiliyor. Eğer şirket hala yasaya uyacak düzenlemeleri yerine getirmezse, AB üyesi ülkelerde yasaklanabiliyor.