Elon Musk'ın başı dertte: Tesla'ya menzil düşürdüğü gerekçesiyle dava açıldı
Bazı Tesla kullanıcıları otomatik yazılım güncellemelerinin araçların menzilini düşürdüğünü ve bataryaları bozduğunu öne sürdü. ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki otomobil sahipleri şirkete dava açtı.
Yazılım güncellemesi 5-10 yıl öncesine kadar sadece akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için kullanılan bir terimdi. Ancak teknolojinin gelişimiyle artık birçok elektronik cihaz yazılımla çalışır hale gelirken, güncellemeler de önem kazanmaya başladı. Onlardan bir tanesi de hiç şüphesiz elektrikli otomobiller.
'Yazılım' sayesinde üreticiler elektrikli otomobile yeni özellik ekleyebiliyor ve var olan bir sorunu çözebiliyor. Ancak nadiren de olsa istenmeyen durumlara da yol açabiliyorlar. Bunun son örneği ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşandı.
TESLA'YA 'MENZİL' DAVASI
Bazı Model S ve Model X sahipleri yazılım güncellemeleri nedeniyle otomobillerinin menzilinin yüzde 20 oranında düştüğünü ve bataryalarda arıza oluştuğunu dile getirdi. Haklarını aramak isteyen kullanıcılar soluğu yargıda aldı, Tesla'ya dava açtılar.
Davada Tesla araçların Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası kapsamında "Korumalı Bilgisayar" statüsüne girdiği belirtildi. Yazılım güncellemelerinin bu yasayı aleni bir şekilde ihlal ettiği öne sürüldü.
Konuyla ilgili yetkili isimler de açıklama yaptı. Davacıları temsilen avukat Hagens Berman, “Tesla sahipleri ve kiralayanlar, arabalarının üreticisinin insafına kalmış durumda ve Tesla, araçları Wi-Fi'ye her bağlandığında izinsiz yazılım güncellemeleri uyguluyor.” ifadelerini kullandı.
KULLANICILARA MALİYET YÜKÜ
Davacıların iddiasına göre yazılım güncellemeleri nedeniyle bozulan bataryayı değiştirmenin maliyeti 15 bin dolara kadar çıkıyor. Üstelik Tesla resmi olarak araçlarda güncellemeyi kaldırma özelliği sunmadığı için, kullanıcılar bu işi bazı merdiven altı firmalara yaptırıyor. Bunun da maliyeti 1000 dolara kadar çıkıyor.
Webtekno'nun aktardığına göre Temuz 2021’de Tesla, yazılım güncellemelerinde geçici süreliğine maksimum batarya voltajını düşüren bir sorun yaşamıştı. 1.743 Tesla Model S’i etkileyen sorun sonrasında şirket, hatadan etkilenen her bir Tesla sahibine 625 dolar ücret ödedi.
Kaynak: Auto Blog
Derleme: Ömer Faruk Doğan