Tgrt Haber

Elon Musk'un şirketi Neuralink, beyin çipini insanlara takmaya başlıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
20 Eylül 2023 10:45 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 11:43
Elon Musk'un şirketi Neuralink, beyin çipini insanlara takmaya başlıyor

"Çılgın proje" olarak bahsedilen, Elon Musk'un beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştiren Neuralink şirketi, insanlı denemelere başlamak üzere hasta alımlarına başladığını duyurdu.

Elon Musk'un, insan beynindeki sinyalleri toplayıp bir çipe ileten beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştiren Neuralink​ şirketi, bağımsız bir inceleme kurulundan onay aldığını duyurdu.

Hastalığı nedeniyle konuşma gibi hareket kabiliyetlerini kaybeden felçli kişilere kolaylık sağlaması amaçlanan girişim Mayıs ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) de onay almıştı. Neuralink​ ilk insan deneylerini gerçekleştirmek üzere hasta alımlarına başladığını açıkladı.

"ALS HASTALARI ARIYORUZ"

Neuralink​'in X'teki sosyal medya hesabından açıklamada, "dikey omurilik yaralanması veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle kuadriplejisi hastalarının, deneyler için uygun olduğu" ifade edildi.

Açıklamada, Neuralink​'in "Precise Robotik İmplantlı Beyin-Bilgisayar Arayüzü (PRIME)" olarak adlandırdığı çalışmanın felçli bireylere umut ışığı olacağı kaydedilerek, "İlk hedefimiz, felçli insanlara sadece düşünceleriyle bir bilgisayar imleci veya klavye kontrol etme yetisi kazandırmak." ifadesi kullanıldı.

https://twitter.com/neuralink/status/1704189132530974954

Denemenin, N1 İmplant ve R1 Cerrahi Robot'un güvenliğini değerlendirmek ve beyin sinyallerini kullanarak harici cihazları kontrol etme yeteneğini test etmek amacıyla yapılacağı belirtildi.

Verilen bilgiye göre çalışma sürecinde R1 Robotu, beyindeki hareket niyetini kontrol eden bölgeye N1 İmplant'ın ultra ince ve esnek ipliklerini cerrahi olarak yerleştirecek. Bu implant, bir kez yerleştirildikten sonra, dışarıdan bakıldığında görünmez olacak ve beyin sinyallerini kablosuz olarak bir uygulamaya iletecek.

Nauralink, "Bu heyecan verici deneme, özellikle dikey omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle dört uzuv felci yaşayanlar için büyük bir umut kaynağıdır. Onların hayatlarını kökten değiştirecek bu yenilikçi teknolojiye katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz." dedi.

Kaynak: The Verge
Sonraki Haber Yükleniyor...