Tgrt Haber

Facebook, 'Haberler' sekmesini uygulamadan çıkarıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
06 Eylül 2023 10:34 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 10:34
Facebook, 'Haberler' sekmesini uygulamadan çıkarıyor

Meta, Facebook kullanıcılarının direkt olarak uygulama üzerinden haber makalelerine erişimini sağlayan 'Haberler (News)' sekmesini Avrupa'da kaldırma kararı aldı.

Meta​, Facebook​ platformunda önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Şirket, İngiltere, Fransa ve Almanya'da bulunan kullanıcılar için Facebook'un yer imleri bölümündeki "Haber" sekmesini kaldırma kararı aldı. Bu değişiklikler, Aralık ayının başlarında yürürlüğe girecek.

Facebook kullanıcıları, bu kararın ardından haberlere olan erişimlerinin sınırlanacağını düşünebilirler, ancak Meta'nın açıklamasına göre, bu sadece bir adımın bir parçası. Şirket, kullanıcıların platformda daha fazla görmek istedikleri şeylere odaklanması gerektiğini belirtiyor, bunun içinde kısa video içeriklerin de bulunduğunu vurguluyor.

YAYINCILARA ÖDEME YAPMAYI DURDURMUŞTU

Öte yandan bu karar, Meta'nın Facebook platformunda haberlere verdiği önceliği azaltma yolundaki son adım değil. Şirket daha önce ABD'deki yayıncılara Facebook Haber​ sekmesine içerik koymaları için ödeme yapmayı bırakmıştı. Mühendislik ve ürün ekiplerinin de artık haber sekmesi yerine video içeriğine odaklanacağını açıklamıştı.

Facebook Haber sekmesi halihazırda ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya'da kullanılabilirken, değişikliklerin Avrupa'da yürürlüğe girmesiyle sadece ABD ve Avustralya'da kullanılabilir olacak.

Öte yandan Meta, bu değişikliklerin dünya genelinde kullanıcıların Facebook akışlarında gördüğü içeriğin sadece yüzde 3'ünü oluşturan haberlere olan erişimi sınırlamayacağını vurguluyor. Kullanıcılar hala haber makalelerine yönlendiren bağlantıları görebilecekler.

Fakat Meta, Avrupa'daki haber yayıncılarını, takipçilerine kısa video içeriğine yönlendirmeleri için teşvik edecek. Şirket, haber kuruluşlarının "Reels" gibi ürünleri ve reklam sistemini kullanarak izleyici kitlesini genişletebileceklerini belirtiyor.

Meta, mevcut Facebook Haber anlaşmalarına İngiltere, Fransa ve Almanya'daki yayıncılarla olan taahhütlerini Aralık ayına kadar sürdüreceğini söylüyor. Ancak bu ülkelerdeki haber içeriği için yeni anlaşmalara veya ürünlere imza atmayacak. Son olarak, Meta'nın Avrupa'da reklamsız ücretli abonelikler üzerinde çalıştığı da bildiriliyor. Bu, Avrupa Birliği'nde veri toplama ve gizlilik konularındaki düzenleyici endişeleri hafifletebilecek bir yaklaşım olabilir.

Kaynak: The Verge

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...