Tgrt Haber

Fransa'dan flaş karar: WhatsApp, Signal ve Telegram yasaklandı

30 Kasım 2023 11:08 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 11:49
Fransa'dan flaş karar: WhatsApp, Signal ve Telegram yasaklandı

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, bakanlara ve üst düzey personellerine WhatsApp gibi yabancı mesajlaşma uygulamalarını kullanmayı bırakmaları ve bunun yerine yerli mesajlaşma sistemi olan Olvid'e geçmeleri için süre verdi.

Fransa​'da bakanlara ve üst düzey çalışanlara yerli mesajlaşma uygulamasını kullanma zorunluluğu getirildi. WhatsApp​, Telegram​ ve Signal​ gibi yurt dışı merkezli yazılımların kullanılması yasaklandı.

Reuters'in haberine göre, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, kabinesinden WhatsApp, Signal veya Telegram gibi uygulamalardan vazgeçmesini ve daha güvenli bir alternatif olarak nitelendirilen, Paris merkezli bir start-up tarafından geliştirilen 'Olvid' uygulamasını yüklemelerini istedi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Olvid'in diğer anlık mesajlaşma sistemlerinin yerine kullanılması çağrısının, güvenliği ön planda tutma amacını taşıdığı belirtildi. Gizli bilgiler içerebilecek alışverişlerin güvenliğini güçlendirmek amacıyla bu geçişin sağlanması gerektiğine dikkat çekildi.

GEÇİŞ İÇİN SON TARİH 8 ARALIK

Olvid, iki kriptografi araştırmacısı tarafından yürütülüyor ve birkaç Fransız teknoloji uzmanı tarafından destekleniyor. Fransız dergisi Le Point, geçiş işlemini duyuran genelgede bakanlara 8 Aralık tarihine kadar mesajlaşma uygulamalarını değiştirme süresi tanındığı bilgisini paylaştı.

Başbakan Borne, yaptığı açıklamada, başlıca tüketici anlık mesajlaşma uygulamalarının günlük iletişimde giderek daha önemli bir rol oynadığını, ancak bu dijital araçların güvenlik açıklarına sahip olabileceğini ve bu uygulamalar üzerinden paylaşılan konuşmaların ve bilgilerin güvenliğinin garanti edilemediğini belirtti.

MACRON DA KULLANIYOR

Reuters'e göre WhatsApp, Telegram ve Signal gibi mesajlaşma uygulamaları, Fransız siyasetinde bir iletişim aracı olarak giderek yaygınlaşıyor ve hükümet yetkilileri gazetecilerle konuşurken de bu uygulamaları kullanıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bu tür mesajlaşma uygulamalarını etkin bir şekilde kullandığı söyleniyor.

Olvid'in web sitesinde, Olvid'in "güvenilir üçüncü taraflara ve merkezi sunuculara dayanmayan" ve aynı zamanda kullanıcı meta verilerini şifreleyen "ilk ve tek mesajlaşma sistemi" olduğu iddia ediliyor.

Kaynak: Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...