Kayıp cisim bulundu: Samanyolu'nun yuttuğu galaksi ilk kez gözlemlendi
Avrupa Uzay Ajansının Gaia uzay aracı, Samanyolu tarafından yutulan bir galaksinin kalıntılarını tespit etti. Araştırmacılar, dikkat çeken bulgularını bilimsel makale ile yayınladı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) araştırmacıları, Gaia sayesinde yaklaşık 12 milyar yıl önce oluşmaya başlayan Samanyolu Galaksisi'nde daha önce bilinmeyen yeni bir galaksinin kalıntılarını keşfetti. 2013'te uzayın derinliklerine fırlatılan ve gözlemevi görevi üstlenen Gaia, Samanyolu Galaksisi'ndeki milyarlarca yıldızı gözlemliyor.
Bilim insanları, haziran ayında açıklayacakları Gaia uzay aracının 3'üncü verilerini inceledi. Araştırma ekibi, Samanyolu'nda eski bir kozmik çarpışmanın kalıntılarına dayanarak yeni bir galaksinin varlığını tespit etti.
Avrupa Uzay Ajansı, yeni keşfettikleri galaksiye, Antik Yunancada "uzaklardaki deniz" anlamına gelen, coğrafi olarak Karadeniz'i temsil eden ve Yunan mitolojisinde tanrıça Gaia'nın çocuklarından birinin adı olan "Pontus" ismini verdi.
PONTUS, 8-10 MİLYAR YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
ESA ekibi, Pontus galaksisinin 8 ila 10 milyar yıl önce Samanyolu'na düştüğünü buldu. Ajans yaptığı açıklamada, Pontus galaksisi ve Samanyolu'nun geçmişi ve geleceğine dair ayrıntılar elde ettiklerini belirtti. Ancak bu bilgiler, Gaia'nın 13 Haziran 2022'daki 3'üncü veri paylaşımında kamuoyu ile paylaşılacak.
Gökbilimciler, yeni galaksi Pontus'u, Samanyoluyla her biri farklı çarpışmaları temsil eden 6 farklı grup arasından tespit ettiklerini söyledi. Bununla birlikte, önceki 5 çarpışmadan 4'ünün de yakın dönemlerde gerçekleştiğini düşünüyorlar.
Gaia aracılığıyla araştırmacılar, Samanyolu'nun gelişim sürecinin devam ettiğini gözlemleme imkanına sahip oluyor.