Tgrt Haber

Gerçek yıllar sonra ortaya çıktı: İnsanlar, bilinenin aksine iki kat daha fazla kuş türünü yok etti

Editör: Okan Güleş / Kaynak: The Independent
21 Aralık 2023 11:08 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 11:09
Gerçek yıllar sonra ortaya çıktı: İnsanlar, bilinenin aksine iki kat daha fazla kuş türünü yok etti

Bilim insanlarının son çalışması, bugüne kadar insanların bilinenin aksine iki kat daha fazla kuş türünü yok ettiğini ortaya koyuyor.

Yapılan yeni bir araştırma, insanların tarih​ boyunca binden fazla kuş türünü yok ettiğini ortaya koyuyor. Independent’in aktardığına göre bu, bilinen aksine iki kat daha fazla ve 1400’den fazla kuş türünü kapsıyor.

Elbette bunun altında yatan pek çok etken var. İnsanların Hawaii​, Tonga ve Azor Adaları gibi yerlere gelmesiyle ormanlaşma azalırken, beraberinde kuş türlerinin yok olmasına da neden oldular.

1400’DEN FAZLA KUŞ TÜRÜ, İNSANLAR​ TARAFINDAN YOK EDİLDİ

Bilinmeyen binlerce kuş türü, BAE Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nin araştırmasına göre insanlar tarafından yok edildi. 

Üstelik bilim adamları dokuz türden birinin de kaybolduğunu söylüyor; bu, mevcut tahminin iki katına eşdeğer.

Araştırmacılar konuya ilişkin; ‘’Çalışmamız, kuş çeşitliliği üzerinde önceden bilinenden daha çok daha yüksek bir insan etkisinin olduğunu gösteriyor’’ diyor.

Ek olarak bulgular, tarihte insanların neden olduğu en büyük omurgalı yok oluş olayını da ortaya çıkarıyor. Mevcut araştırmalarda 1500’lü yıllardan itibaren binlerce kuş türünün yok olduğu kayıtlara geçti. Ancak bunun öncesi için de araştırmacıların güvendiği materyaller genellikle fosiller oluyor. Bilim insanları, fosiller üzerine yaptığı çalışmalar ile binlerce yıl öncesine ilişkin bulgular bulabiliyor.

Öte yandan araştırmacılar, 130.000 yıl önceki Geç Pleistosen’den bu yana, modern insanlık boyunca 1430 kuş türünün öldüğünü düşünüyor. Bunlardan büyük çoğunluğu doğrudan veya dolaylı yoldan insanlar tarafından öldürülüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Rob Cooke, ‘’Dünya sadece çok sayıda büyüleyici kuşu değil, aynı zamanda onların çeşitli ekolojik rollerini de kaybetmiş olabilir’’ ifadelerini kullandı.

Son olarak araştırma yazarlarından Dr. Spren Faurby ise, ‘’ Bu tarihi yok oluşların mevcut biyolojik çeşitlilik krizi üzerinde önemli etkileri var’’ dedi.

Kaynak: The Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...