Tgrt Haber

Gizemi hala çözülemedi: Uzayda yanarak öldüğü iddia edilen kozmonotun tüyler ürperten ses kaydı!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
13 Mart 2023 08:55 - Güncelleme : 13 Mart 2023 10:51
Gizemi hala çözülemedi: Uzayda yanarak öldüğü iddia edilen kozmonotun tüyler ürperten ses kaydı!

Soğuk Savaş döneminde ABD ile Rusya'nın uzay alanında derin bir rekabet içerisinde olduğu herkes tarafından biliniyor. Ancak yüzyılı aşkın süredir çözülemeyen bir gizem var. Kaybolan kozomonatlar teorisi

ABD ile Rusya'nın Soğuk Savaş​ dönemlerindeki uzay rekabetini bilmeyen yoktur. O dönemde her iki ülkede uzaya ilk insanı göndermek için adeta kıran kırana mücadeleye girmişti. 

Öyle ki uzay rekabeti o kadar hızlı ilerliyordu ki zaman zaman roketlerin çoğu patlayarak ellerinde kalabiliyordu. Ancak her iki ülke arasındaki rekabetin içerisinde gizemi yıllardır çözülemeyen bir olay var. O dönem ortaya atılan 'kaybolan kozmonotlar' günümüzde hala tartışılmakta.

KAYBOLAN KOZMONOTLARA NE OLDU?

Achille ve Giovanni Judica-Cordiglia kardeşler, ABD ile Rusya arasındaki rekabeti çok daha yakından incelemeyi başardı. O dönem yapılan uçuşların ses kayıtlarını tutan kardeşler, kimseye açıklanmayan çarpıcı olaylara da tanıklık etti.

4 Ekim 1957'de Sovyetler Birliği, dünyanın ilk yapay uydusu olan ve uzay yarışını başlatan Sputnik I'i uzaya gönderirken bütün dünyayla bir radyo frekansı paylaştı. Söz konusu frekans telsizi olan herkes tarafından dinlenebiliyordu ve Giovanni Judica-Cordiglia kardeşler de şanslı isimlerden biriydi.

20'li yaşlarında iki kardeş, radyo sinyallerinin çalışma prensibini oldukça hakimdi. Yaptıkları hesaplamalar sayesinde, yörüngeden gönderilen sinyallerin nasıl tespit edilebileceğini buldular. Ayrıca o yıllarda konuşmaların şifrelenmediğini de bilmekte fayda var.

SOVYET UZAY ARACINDAN YARDIM MESAJI GELDİ

İnsanlı bir uzay aracının rota dışına gidişini kaydeden kardeşler, 1960 Kasım'da Sovyet uzay aracından bir yardım mesajı geldiğini fark etti. Mesajın Mors alfabesiyle ve elle gönderildiği ortaya çıktı. Ardından her iki kardeşin yaptığı hesaplamada, uzay aracının yörüngeden çok uzakta olduğu fark edildi. Öyle ki araçtan gelen sinyal bir süre sonra giderek azaldı ve hatta yok oldu.

Daha sonra uzay aracından gelen ses kaydı uzmanlar tarafından dinlenerek analiz edildi. Kayıtta ölmek üzere olan bir insanın nefes aldığı ses olduğu tespitine varıldı. 

Gizemi hala çözülemedi: Uzayda yanarak öldüğü iddia edilen kozmonotun tüyler ürperten ses kaydı!

Şubat 1961'de ise başka bir kozmonotun ölüm anlarını kaydettiler. Kardeşler bu sesleri duyduğunda, uzaya ilk çıkan insan olan Yuri Gagarin'i kimse tanımıyordu bile. 

Sonraki ses kayıtlarına bakıldığında Sovyetler'in başarısız uzay uçuşları devam etti. Mayıs 1961'de bir uzay aracı yörüngeden çıktı, Ekim 1961'de bir kozmonot derin uzayda aracın kontolünü kaybetti, Kasım 1962'de atmosfere bir uzay kapsülü kontrolsüz girdi.

1963'TE DE ÇARPICI SES KAYITLARI YAKALANDI

İki kardeş bu konuşmaları İtalyancaya tercüme ettiğinde kozmonotun yürek burkan dramı da ortaya çıktı. Yeryüzüne dönmekte olan bir uzay aracından telaş içindeki bir kadının konuşmaları geliyordu.

Bulunduğu yerin çok sıcak olduğundan bahseden kadının, uzay aracı atmosfere girdiğinde aşırı sıcaktan yanarak öldüğü düşünülüyor. Tüyler ürperten bu kayda aşağıdaki videodan alt yazılı şekilde ulaşablirsiniz.

Bu ve benzeri birçok ses kaydı yakalanırken Sovyetler, hükûmete zarar vereceği düşüncesiyle olumsuz gelişmeleri kendi halkından ve dünyadan gizliyordu.

Soğuk Savaş'ın da etkisiyle bu konuya daha da hassas bakılıyordu. Olaylar hakkında bir açıklama uzun yıllarca yapılmadı. Kayıtları öğrenen Sovyetler'in, kardeşlerin kapısına bir KGB ajanı gönderdiği ancak İtalyan gizli servisi tarafından korumaya alındıkları söyleniyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...