Tgrt Haber

Gökyüzünün yeni hakimi HÜRJET havalandı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
25 Nisan 2023 10:46 - Güncelleme : 25 Nisan 2023 13:38

Türkiye’nin ilk jet motorlu askeri uçağı HÜRJET, havalandı. TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

TUSAŞ tarafından yerli ve miili imkanlarla geliştirilen HÜRJET, bütün testlerin ardından bugün ilk kez havalandı. Uçuşunu kusurusuz bir şekilde gerçekleştiren HÜRJET, başarılı bir şekilde yere inebildi. Daha önceden de piste çıkan HÜRJET, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlandı.

T-38 VE F-5'LERİN YERİNİ ALACAK

Hürjet projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri​ envanterine dahil edilmek üzere başlatıldı.

Hürjet ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ile akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine geçecek olan yeni nesil jet eğitim uçağının tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor.

2025'İN SONUNDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Proje kapsamında belirlenen konfigürasyonda ilk güvenli uçuş bugün gerçekleştirildi. Uçuş başarıyla yapıldı. Projenin sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanarak jet eğitim uçağı varyantının kullanıma sunulması da bu hedefler arasında yer alıyor.

KIZILELMA VE AKINCI'DAN KOL UÇUŞU

Öte yandan Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, 9'uncu ve 10'uncu uçuş testlerinde, Bayraktar Akıncı TİHA ile kol uçuşu gerçekleştirdi.

Gökyüzünün yeni hakimi HÜRJET havalandı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dünya havacılık tarihinde bir ilk; Bir Taarruzi İHA ve bir İnsansız Savaş Uçağı yakın kol uçuşunda otonom bir şekilde uçtu" dedi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...