Tgrt Haber

Google patronu Android telefon sahiplerini uyardı: 'Güvende kalmak için buna dikkat edin'

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: news18.com
18 Kasım 2023 12:41 - Güncelleme : 18 Kasım 2023 12:41
Google patronu Android telefon sahiplerini uyardı: 'Güvende kalmak için buna dikkat edin'

Google Üst Yöneticisi (CEO) Sundar Pichai, Android telefon sahiplerini 'sideloading' konusunda uyardı. Güvende kalmak için her zaman resmi uygulama mağazası Play Store'dan yükleme yapılmasını tavsiye etti.

Android'in iOS'tan en büyük farkı, Google Play Store​ haricindeki kaynaklardan uygulama​ yüklenmesine izin vermesi. "Sideloading" olarak adlandırılan bu işleme Apple ise müsaade etmiyor çünkü App Store'un dışından gelen uygulamaların güvenli olup olmadığını inceleyemiyor.

Google Üst Yöneticisi (CEO) Sundar Pichai, "sideloading" konusunda Android akıllı telefon kullanıcılarını uyaran bir açıklama yaptı.

"GÜVENLİĞİNİZİ TEHLİKEYE ATABİLİR"

Sundar Pichai, Amerika Birleşik Devletleri'nde Google'a açılan antitröst davası kapsamında katıldığı duruşmada, Android'li cep telefonlarına Play Store dışındaki yerlerden uygulama yüklemenin "kullanıcıların güvenliğini tehlikeye atma riski taşıdığını" söyledi.

Pichai, 'sideloading'e karşı dikkatli olunması gerektiğini söylediği uyarısında "Kötü amaçlı yazılım bulaştırma ihtimaliniz yüksek. Telefonunuzu tehlikeye atmanıza izin vermek istemiyoruz. Güvenliğinizi gerçekten önemli ölçüde tehlikeye sokabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Google CEO'su ayrıca, Android'in resmi uygulama mağazası Play Store'un, uygulamaları kullanıcı güvenliği açısından tehlikeli olup olmadığı konusunda inceleyen özelliklere sahip olduğunu hatırlatarak, "Arabadaki emniyet kemeri gibi, güvenli bir şekilde kullanmanız için koruma ekliyoruz." dedi.

APPLE, SIDELOADING'E İZİN VERMEK ZORUNDA KALABİLİR

Avrupa Birliği'nin (AB) mart ayında yürürlüğe koyacağı Dijital Hizmetler Yasası (DMA) uyarınca akıllı telefon üreticileri, kullanıcılarına istedikleri yerden uygulama yükleyebilme özgürlüğü tanımak zorunda.

Teknoloji sitesi 9to5Mac'in haberine göre, aralık ayında yayınlanması beklenen iOS 17.2 güncellemesi ile iPhone'larda 'sideloading' dönemi başlayabilir. Yazılım geliştiricilerinin kendi uygulama mağazalarını oluşturabileceği ve Apple'ın denetimi elden bırakmayacak, uygulamaların güvenli olup olmadığını incelemeye devam edeceği bildiriliyor.

Kaynak: news18.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...