Tgrt Haber

İletişim kopmuştu: NASA, Ingenuity'den iyi haberi verdi

22 Ocak 2024 11:25 - Güncelleme : 22 Ocak 2024 11:25
İletişim kopmuştu: NASA, Ingenuity'den iyi haberi verdi

NASA, 2021 yılında Mars'a gönderdiği Ingenuity helikopteriyle yaşanan iletişim kopukluğunun giderildiğini açıkladı. Helikopterin 72. uçuşu sırasında meydana gelen bu kesintinin sebebi ise bilinmiyor.

ABD'nin uzay kurumu NASA​, Mars​'ta keşifler yapmak üzere 2021 yılında gönderdiği Ingenuity​ helikopteriyle iletişimin yeniden sağlandığını açıkladı. Her uçuşuyla yeni bir rekora imza atan Mars gezgini, 72. uçuşunu gerçekleştirirken Dünya ile bağlantısı beklenmedik bir şekilde kesilmişti.

INGENUITY'YE NE OLDUĞU BELİRSİZ

NASA'dan yapılan açıklamada, ekiplerin araca ne olduğunu anlamak için Ingenuity'den gelen verileri incelediğini söyledi. Helikopter​ ile iletişimi sağlayan Perseverance​ aracı, ekibin "uzun süreli dinleme oturumları" gerçekleştirmesi talimatını vermesinin ardından başarıyla sinyal aldığı bilgisi paylaşıldı.

Ingenuity, geçen yıl olduğu gibi yakın bir tarihte de buna benzer bir sorunla karşılaşmıştı. Bununla birlikte, son uçuşunda başarılı kalkış gerçekleştiren Mars helikopterinin, şu ana kadar 128 dakikadan fazla havada kaldığı ve 17,7 kilometre yol kat ettiği belirtiliyor.

Mars'ı derinlemesine inceleyen ve 2021'den bu yana Kızıl Gezegen'de görev yapan Perseverance, 4,5 kilogram ağırlığa sahip. Robotik sistemlere sahip bu gezgin, şu ana kadar Kızıl Gezegen'de pek çok önemli keşife imza attı.

Perseverance, Mars'ta geçmiş yaşamın kanıtlarını arıyor ve gelecekte Dünya'ya dönüş için örnekler topluyor. Ingenuity, küçük helikopterin 2021 baharında orijinal beş uçuşlu görevini tamamlamasının ardından NASA'nın verdiği genişletilmiş görevde, araba boyutundaki gezgin için bir nevi "izci" olarak görev yapıyor.

Kaynak: Engadget
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...