NASA, uzaydan getirdiği 4,5 milyar yaşındaki Bennu astreodine ait yüksek çözünürlüklü görüntüleri paylaştı
NASA, haftalardır bekletilen Bennu astereoidine ait konteyneri nihayet açtı. 4,5 milyardan fazla yaşı olduğu tahmin edilen bu kaya parçası, bilimsel araştırmalara da ışık tutuyor.
Uzay çalışmalarında hız kesmeyen NASA, aylar önce Bennu astereoidine ait bazı örnekler almıştı. Uzun zamandır Dünya'da bir konteyner içerisinde saklanan bu astreoid örnekleri nihayet açıldı.
TAGSAM isimli konteyner, kısa süre önce Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından açıldı. Aynı zamanda kaya parçalarına ait yüksek çözünürlüklü görüntüler de, merak edenlerin yakından bakması için NASA'nın internet sitesinde yayınlandı.
BENNU ASTEROİDİNDEN ALINAN ÖRNEĞİN GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI
OSIRIS-REx isimli dedektör, Bennu'nun yüzeyinden kazınan toz ve kayaları tüm detaylarıyla gösteririyor. Detaylar o kadar net ki bilgisayar veya telefonunuzdan kaya parçasına neredeyse parmaklarınızla dokunabilirsiniz.
BURAYA tıklayarak NASA'nın internet sitesinden yüksek çözünürlüklü görüntüye erişebililirsiniz.
OSIRIS-REx ekibinin bir üyesi olan Lindsay Keller, bu numuneler üzerinde derinlemesine çalışmalar yürütmek ve hatta "onları atom seviyesine kadar parçalara ayırmak" için mikroanalitik tekniklerden tam anlamıyla yararlanmayı planladıklarını söyledi.
Öte yandan 4,5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen asteroit Bennu, güneş sisteminin oluşumuna ve Dünya'daki yaşamın ilk bileşenlerine ilişkin önemli ipuçları taşıyor olabilir.
Bilim insanları, TAGSAM dışında bulunan materyallerde karbon ve su izleri de buldu.
Başlangıçtaki hedef Bennu'nun "regolitinden" en az 60 gram elde etmek olsa da, OSIRIS-REx beklentileri fazlasıyla aştı ve kabın dışından yalnızca 70,3 gram örnek çıkarmayı başardı.
NASA önümüzdeki iki yıl boyunca örneklerin bir kısmını analiz edecek ve geri kalanların çoğu gelecekteki araştırmalar ve diğer bilim adamlarıyla paylaşmak üzere saklanacak.