Tgrt Haber

IMEI kayıt ücreti 20 bin TL: Yurt dışından ucuza alınabilecek telefonlar

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Türkiye Gazetesi
07 Temmuz 2023 11:52 - Güncelleme : 07 Temmuz 2023 11:54
IMEI kayıt ücreti 20 bin TL: Yurt dışından ucuza alınabilecek telefonlar

IMEI kayıt ücreti 20 bin TL'ye yükseldi. Yapılan bu zam sonrası yurt dışından telefon getirmek astarı yüzünden pahalı olacağı için zorlaştı. Fakat buna rağmen hala bazı yurt dışı telefonlar, Türkiye'deki fiyatına kıyasla daha ucuza geliyor. İşte o modelleri listeledik.

Yurt dışı cep telefonu harç bedeline yapılan zamla beraber IMEI kayıt ücreti 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre yeni IMEI kayıt harcı bedeli bugünden itibaren geçerli olacak.

Son yıllarda döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle akıllı telefon fiyatları neredeyse ulaşılamaz seviyelere çıkmışken, vatandaşlar da buna çözüm olarak telefonu yurt dışından satın alıp Türkiye'de kullanmayı tercih ediyordu. Fakat yasalar gereği yurt dışınden Türkiye'ye getirilen bir telefonu kullanmak için, IMEI numarasını kaydettirmek gerekiyor.

Bu kayıt işlemi de ücretsiz değil, dahası IMEI kayıt bedeli her yıl artıyor. Örneğin 2017 yılında 149 TL olan yurt dışı telefon kayıt harcı, geçen yıl 6 bin 91 TL'ye yükseltilmişti. Bugün Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan son kararla birlikte IMEI kayıt ücreti 20 bin TL oldu. Böylece yurt dışından telefon getirmek artık eskisi kadar kârlı değil.

İPHONE 14 PRO MAX​ YURT DIŞINDA NE KADAR?

Yurt dışı iPhone fiyatları, ülkeye göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin en yüksekteki model olan iPhone 14 Pro Max 1 TB fiyatı ABD'den alındığında 1599 dolar (yaklaşık 42 bin TL), Almanya'dan alındığında 2099 Euro (yaklaşık 60 bin TL) denk geliyor.

Daha fazla örnek verecek olursak; Irak'tan getirilen bir iPhone 14 Pro Max, yaklaşık 30-35 bin TL'ye denk geliyor. Buna 20 bin TL IMEI kayıt bedeli eklendiğinde 55 bin TL oluyor. Bu telefonun ülkemizdeki satış fiyatı 65 bin TL olduğunu düşünürsek, kaba bir hesapla yurt dışından iPhone almak hala mantıklı olabilir.

IMEI kayıt ücreti 20 bin TL: Yurt dışından ucuza alınabilecek telefonlar

Tabii yurt dışından getirildiğinde, Türkiye'deki fiyatına kıyasla daha pahalıya gelen telefonlar da mevcut. Örneğin iPhone 13 modeli Irak'ta ortalama 19 bin TL'ye bulunabiliyor, buna 20 bin TL kayıt ücreti eklendiğinde 39 bin TL oluyor. Aynı model ülkemizde de 40 bin TL'ye satılmakta. Irak'a gidiş - geliş yol parasını da hesaplarsak, Türkiye'den almak daha mantıklı.

SAMSUNG TELEFONLARIN YURT DIŞI FİYATLARI

Samsung Galaxy S23 Ultra'yı Irak'tan getirmek istediğinizde 1706 Irak Dinarı (yaklaşık 34 bin TL) + 20 bin TL yurt dışı telefon harcı = toplam 54 bin TL ödeyeceksiniz. Bu telefonun 1 TB'lık modeli Türkiye'de 59 bin TL'ye satılıyor. Bakıldığında arada 5-6 bin TL'lik bir fark var ama yine de daha kârlı olacak.

Samsung Galaxy S23 Plus, Irak'tan getirildiğinde 1266 Irak Dinarı (yaklaşık 25 bin TL) + 20 bin TL = toplam 45 bin TL'ye denk geliyor. Bu telefonu Türkiye'den almaya kalkarsanız, 40 bin TL ödeyeceksiniz. Benzer şekilde S23 yurt dışından alındığında 42 bin TL olurken, Türkiye'de 33 bin TL'ye alınabiliyor.

Kısacası, yurt dışı telefon kayıt ücreti için gelen zamla birlikte yurt dışından üst seviye premium telefonları getirmek daha mantıklı hale geldi. Zaten Türkiye'dek fiyatı ucuz olan modelleri yurt dışından getirmek astarı yüzünden pahalıya geldiğinden artık mantıksız oldu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...