Tgrt Haber

iPhone 15 geliyor, eski iPhone'lar piyasadan kalkıyor! Peki ama neden?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Tom's Guide
17 Nisan 2023 13:05 - Güncelleme : 17 Nisan 2023 13:52
iPhone 15 geliyor, eski iPhone'lar piyasadan kalkıyor! Peki ama neden?

Apple'ın yaklaşan iPhone 15 serisinin piyasaya sürülmesi ile iPhone 14 Pro / Pro Max dahil çoğu modelin satışı durdurulacak. Peki Apple bunu neden yapıyor?

AppleiPhone 15​ çıkış tarihine aylar kala söylentilerin ardı arkası kesilmiyor. İddialara göre dört modelden oluşacak iPhone 15 serisinin hepsinde Dynamic Island adlı yeni çentik tasarımı kullanılacak. Avrupa Birliği yasalarına uyum sağlamak için Lightning'i kaldırıp USB-C​ portunu getirmesi beklenen Apple, 3nm işlemcilere ve periskop lens teknolojisine de iPhone 15'te yer verecek.

Öte yandan Apple, her sene yaptığı gibi en yeni iPhone'larını tanıttıktan sonra eski modellerin de satışını durduracak. Bu sene satışı durdurulacak modellere ilişkin önemli bir sızıntı paylaşıldı.

IPHONE 14 PRO​ SERİSİNE VEDA

Tom's Guide'ın haberine göre, iPhone 15 tanıtıldıktan sonra iPhone 14 Pro ve Pro Max satışları durdurulacak. Apple bunu her yıl yapıyor, yeni bir iPhone serisi duyurduğunda bir önceki serideki Pro modellerinin satışını durduruyor. Bu sene de geleneğini bozmayacak. Tabii bu iki model üçüncü taraf mağazalarda satılmaya devam edilecektir.

Apple'ın her sene temel model iPhone'lara 100 dolar indirim yaptığını düşünürsek, standart iPhone 14'ün 799 dolardan 699 dolara düşerek satışına devam edileceğini söyleyebiliriz. Ancak iPhone 14 Plus'ın kaderi belli değil.

iPhone 15 geliyor, eski iPhone'lar piyasadan kalkıyor! Peki ama neden?

AVRUPA'DA LIGHTNING'Lİ IPHONE SATILAMAYACAK

Avrupa Birliği'nin yıllardır üzerinde çalıştığı "tek tipi şarj cihazı" uygulaması Avrupa Komisyonu'nda kabul edilmişti. Düzenleme 28 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren USB-C soketine sahip olmayan akıllı telefon ve tabletler AB sınırları içerisinde satılamayacak. Apple'ın yasalara uyum sağlamak için iPhone 15 serisinde şimdiden USB-C soketi kullanması bekleniyor.

Bu bağlamda Apple eski iPhone'ların satışını durdurmasa bile, 2025'ten itibaren Lightning'li modelleri Avrupa'da satamayacak.

IPHONE 12 DE GİDİYOR

iPhone 15 tanıtıldıktan sonra iPhone 12 yerini iPhone 13'e bırakacak. Ayrıca iPhone 13 mini de rafa kaldırılacak modeller arasında yer alıyor. Geçmiş dönemde paylaşılan satış rakamı raporlarına, 'iPhone mini' serisinin iyi satmadığı yansımıştı.

IPHONE 15 FİYATLARI NASIL OLACAK?

Sızıntılara göre temel model iPhone 15'in başlangıç fiyatı 799 dolar olup, en yüksek model 1699 dolardan satışa çıkacak.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Kaynak: Tom's Guide
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...