iPhone'da yıllardır var olan 'sıvı algılama' özelliği Mac bilgisayarlara geldi
Apple, iPhone akıllı telefonlarında kullandığı 'sıvıyla teması algılama' özelliğini Mac dizüstü bilgisayarlarına da getirdi. Ama kullanıcıya değil, daha çok Apple'ın teknik servis ekiplerinin işine yarayacak.
Apple, M3 çipli Mac bilgisayarlarında USB-C bağlantı noktalarından sıvı tespiti yapabilen yeni bir teknolojiyi kullanmaya başladı. Firma, yetkili servis ekiplerinin, garanti kapsamında olmayan sıvı hasarıyla ilgili doğru bilgiye sahip olmasını sağlamak amacıyla bu adımı attı.
Teknoloji sitesi 9to5Mac'in haberine göre, en yeni macOS sürümü olan Sonoma 14.1’de "liquiddetectiond" adı verilen bir yazılım mevcut. Arka planda çalışarak, Mac'lerdeki USB-C portlarından sıvıyla temas edip etmediğini anlıyor ve topladığı bu analiz verilerini Apple'ın sunucularıyla paylaşıyor.
ÖZELLİK, APPLE'IN TEKNİK SERVİSLERİNE YARAYACAK
Teknoloji "Sıvı Algılama ve Korozyon Azaltma Programı" olarak tanımlanıyor. Esas olarak, iPhone'larda da bulunan benzer bir uygulamanın Mac bilgisayarlara adapte edilmiş hali gibi düşünülebilir. En büyük fark ise; iPhone, sıvıyla temas ettiğinde kullanıcıyı uyarırken, Mac uyarmayacak.
Apple'ın teknik servis çalışanları, toplanan verilerle Mac'in garanti kapsamında olup olmadığını daha kolay belirleyebilecek.
Apple'ın web sitesinde belirttiğine göre, Mac dizüstü bilgisayarlarda ve bazı klavyelerde zaten var olan Liquid Contact Indicators (LCI) adlı sıvı temas göstergeleri, cihazın içerisine yerleştirilmiş durumda ve sıvıyla temas etmesi halinde, rengini değiştirerek bu tür hasarları belirlemede yardımcı oluyor.
Apple teknolojiyi M3, M3 Pro ve M3 Max çipli yeni nesil MacBook Pro cihazlarında kullanmaya başladı. Fakat diğer Mac modellerinde de desteklenip desteklenmeyeceği ve hangi donanım gereksinimlerine ihtiyaç duyulacağı hala net değil.
TOUCH BAR'I KALDIRDI
Bu arada Apple, M3 serisi yeni yongalarıyla birlikte MacBook'larda 'Touch Bar' devrini de kapattı. Kullanıcıya videoyu durdurma, ileri - geri sarma gibi kısayollar sunan ince uzun küçük bir ekrandı ve klavyenin üst kısmında bulunuyordu. Son olarak M2 çipli MacBook Pro modellerinde karşımıza çıkmıştı.