Tgrt Haber

James Webb Uzay Teleskobu'ndan muazzam görüntü: "Yaratılış Sütunlarının" kızılötesi fotoğrafını çekti

12 Temmuz 2023 14:19 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 14:26
James Webb Uzay Teleskobu'ndan muazzam görüntü: "Yaratılış Sütunlarının" kızılötesi fotoğrafını çekti

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'nın 6.500 ışık yılı uzağında bulunan "Yaratılış Sütunlarının" yeni ve detaylı kızılötesi fotoğrafını çekti.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) son teknoloji uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu​, büyük bir başarıya daha imza attı. Geçtiğimiz hafta, Kartal Bulutsusu'nda yer alan ve yıldızlar arası toz ve gazdan oluşan "Yaratılış Sütunları" adı verilen ikonik yapıların ayrıntılı bir kızılötesi fotoğrafını çekti.

Kızılötesi ışık spektrumunda gerçekleştirdiği gözlemlerle, Webb Uzay Teleskobu, görsel olarak erişilemeyen bir evrene ışık tuttu. Bu son görüntüde, "Yaratılış Sütunları" olarak bilinen ve yaklaşık 6.500 ışık yılı uzaklıkta bulunan sütunların, hayaletler ordusu gibi uzaya yayılmış, gri ve kadife benzeri bir tozla kaplı şekilde ortaya çıktığı belirtildi.

WEBB'İN 'MIRI' KAMERASI GÖRÜNTÜLEDİ

Sütunlarda binlerce yıldız oluşmuş olmasına ve parlamalarına rağmen, genç yıldızların ışığının tespit edilemediği, ancak Webb'in son teknoloji kızılötesi kamerası olan Mid-Infrared Instrument (MIRI) sayesinde, tozlu kabuklarını henüz atmamış en genç yıldızları gözlemleyebildiği aktarıldı.

Bu yıldızlar, görüntüde yakut renginde kırmızı bir ışıkla parlıyorlar. Ayrıca, sahnede bulunan mavi yıldızlar ise gaz ve toz tabakalarını atmış olan daha yaşlı yıldızları temsil ediyor. Görüntünün arka planında, yoğun toz bölgeleri gri renkte tasvir edilirken, daha soğuk ve seyrekleşmiş tozun bulunduğu kırmızı bir alan da görülüyor.

"Yaratılış Sütunları", Hubble Uzay Teleskobu tarafından 1995 ve 2014 yıllarında da çekilmişti. Fakat James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesi yetenekleri sayesinde, Yaratılış Sütunları'nın milyonlarca yıl süren yıldız oluşum süreci hakkında daha fazla bilgi edinmek mümkün olacak.

CNN'in haberinde, insan gözü tarafından görülemeyen kızılötesi ışığın, Webb'i evrendeki gizli detayları ortaya çıkarabilen bir "dedektif" haline getirdiği vurgulandı. Ayrıca Spitzer Uzay Teleskobu da sütunların farklı ışık dalga boylarındaki görüntülerini yakalamıştı.

Kaynak: AA, CNN

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: AA, CNN
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...