Tgrt Haber

James Webb Uzay Teleskobu ilk kez karbon molekülü tespit etti: 'Dünya'daki yaşamın temelini oluşturuyor'

27 Haziran 2023 11:58 - Güncelleme : 27 Haziran 2023 12:52
Fotoğraf: NASA.gov

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu uzayda ilk kez bir karbon molekülü tespit etti. Dünya'daki yaşamın nasıl oluştuğunu anlamak açısından büyük önem taşıyor.

Fotoğraf: NASA.gov

Uluslararası bir bilim ekibi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu​'nu kullanarak ilk kez uzayda yeni bir karbon bileşiği tespit etti. NASA'ya göre karbon bileşikleri, bilinen tüm yaşamın temelini oluşturuyor ve bu sebeple Dünya'daki yaşamın nasıl geliştiğini anlamak açısından büyük önem taşıyor.

Methyl Cation (CH3+) olarak adlandırılan bileşik, daha karmaşık karbon bazlı moleküllerin gelişimine yardımcı olmakta. Molekülün Orion Nebulası'nda, Dünya'dan yaklaşık 1.350 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve d203-506 adı verilen bir proto-gezegen diskli genç bir yıldız sisteminde saptandığı bilgisi paylaşıldı.

JAMES WEBB'İN KIZILÖTESİ YETENEKLERİ SAYESİNDE ANLAŞILDI

Bilim insanları, bu yıldız sistemini James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesi görüntüleme yetenekleri sayesinde gözlemleyebildi. Hubble Uzay Teleskobu gibi normal ışıktaki görüntüleri yaklayabilen cihazlar, Orion Nebulası'ndaki yoğun gaz ve toz tabakalarını incelemekte zorluk yaşar. Kızılötesi ışık ise, görünür ışığa göre bu gaz ve toz tabakalarından daha kolay geçtiğinden, James Webb'in kızılötesi kameraları bölgeyi daha net tarayabilir.

James Webb'in gözlemi yapması sadece bir gece sürerken, araştırmacılar bu bulguları yorumlama noktasında zorlandıklarını belirtti. Çalışmanın baş yazarı ve Toulouse'daki Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astrofizikçi Olivier Berné, CH3+ molekülünü bir haftalık zorlu çalışma sonucunda anlayabildiklerini aktardı.

Araştırmada, d203-506'nın proto-gezegen diskindeki yoğun ultraviyole (UV) ışınlarının CH3+'nın gelişimine katkı sağladığı ifade edildi. D203-506, soluk bir "kırmızı cüce" olsa da, Orion Nebulası (Samanyolu'ndaki en yakın yıldız oluşum bölgelerinden biri) genç, parlak yıldızlar açısından oldukça zengin.

Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi’nden bilim ekibinin üyesi olan Marie Aline Martin Drumel, “Bu tespit, yalnızca Webb’in inanılmaz hassasiyetini doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda CH3+’nın (methyl cation) yıldızlararası kimyada varsayılan merkezi önemini de doğruluyor” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Güneş sistemimizin dışında yaşam için gereken organik bir bileşiğin bulunması heyecan verici bir keşif olsa da, bilim insanları d203-506 sisteminde yaşam için gerekli diğer koşulları bulamadıklarını belirtti. Özellikle, yıldızın proto-gezegen diskinde içilebilir su namına hiçbir şey bulunmadığı aktarıldı.

Kaynak: NASA.gov, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: NASA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...