Tgrt Haber

KAAN’ın mühendisinden dikkat çeken sözler: Türk havacılık tarihi için yeni bir çağın başlangıcı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
22 Şubat 2024 12:34 - Güncelleme : 22 Şubat 2024 12:38

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen KAAN'ın ilk uçuşu başarıyla gerçekleştirildi. Milli Muharip Uçak KAAN'ın Uçuş Test Mühendisi Hüseyin Erman Özer'den "bu bir başlangıç" mesajı geldi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığının muharip uçak ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak​ KAAN Projesi kapsamında, ilk uçuş dün başarıyla gerçekleştirildi.

Gerçekleşen ilk uçuş sonra Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "İşimiz daha yeni başlıyor. Bugün bir milat, yeni hedeflerimizin başlangıcı" mesajı verirken, önemli bir açıklama da Uçuş Test Mühendisi Hüseyin Erman Özer'dan geldi.

"KAAN, NORMAL BİR UÇAK DEĞİL"

KAAN'ın normal bir uçak olmadığını söyleyen Uçuş Test Mühendisi Özer, "Çok büyük bir ekibin özverisinin, bilgisinin, tecrübesinin, hepsinin vücut bulmuş hali. Türk havacılık tarihi için belki yeni bir çağın başlangıcı." ifadelerini kullandı.

Uçuş testlerinde sürprizli ve heyecanlı durumları sevmediklerini belirten Özer, "Eğer test uçuşu ne kadar sıkıcıysa işinizi o kadar iyi yapmışsınızdır. O yüzden bizim için aslında simülatörde beklediğimiz, planladığımız, konuşmalarına kadar hazır olduğumuz, birebir noktalarını tam olarak planladığımız bir uçuştu. O yüzden uçuşun başarılı olması dışında test uçuşu olarak da çok başarılı bir uçuştu." diye konuştu.

"KAAN'IN İLK UÇUŞU ÇOK BÜYÜK BİR MOTİVASYON"

Haluk Görgün, Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşunun çok büyük bir motivasyon olduğunu, daha yapacak çok işlerinin bulunduğunu belirterek, "Hava Kuvvetlerimize bu uçak teslim edilene kadar gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Çok heyecanlı, gururlu ve mutlu olduklarını dile getiren Görgün, "Duygularımız birbiri peşine geliyor. Kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Uzun süreli çalışmaların önemli bir aşamasının gerçekleştiği Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın ilk uçuşunun gerçekleştiği bir gün." dedi.

KAAN’ın mühendisinden dikkat çeken sözler: Türk havacılık tarihi için yeni bir çağın başlangıcı - 1. Resim

UÇAK YAKLAŞIK 13 DAKİKA HAVADA KALDI

Görgün, ilk uçuşta planlanan uçuş profilinin tamamının gerçekleştiğini ifade ederek, "Yaklaşık 13 dakika havKAAN’ın mühendisinden dikkat çeken sözler: Türk havacılık tarihi için yeni bir çağın başlangıcı - 2. Resimkip edilmesi gereken tüm süreçler 13 dakika içinde gerçekleşti. Türk mühendislik, havacılık ve savunma tarihinin, bu milletin evlatlarının başarıyla gerçekleştirdiği sistemler sistemi olan uçağımızın ilk uçuşuydu." diye konuştu.

"YOLUMUZ UZUN" MESAJI

Uçak için çalışan Türk savunma sanayisinde 200’ün üzerindeki firmanın, bugüne gelinmesinde çok büyük emek harcadıklarının altını çizen Görgün, "Gece gündüz çalıştılar. En başta Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade, destek ve motivasyonla gayretle çalıştılar. Bugünü, bu mutluluğu yaşadık." değerlendirmesinde bulundu. Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk uçuş önemli bir motivasyon. Daha yapacak çok işimiz var, hepimiz bunun farkındayız. Gayretli çalışacağız. Hava Kuvvetlerimize uçağımızın seri üretimden sonra teslim edilene kadar ve yeni teknolojiler gelişip üstüne katıp devam ederek, milli tüm teknolojilerimizle sadece aviyonik sistemler değil, elektronik harp sistemlerimiz ve bir uçağın içinde bulunan sistemleri, yerli ve milli imkanlarımızla gerçekleştirip uçağımıza entegre edeceğiz.

Bu sistemler entegre edilerek Hava Kuvvetlerimize bu uçak teslim edilene kadar gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzde uzun bir yol var. Bu mutlu günü, bu süreçle yine mutlulukla yaşayıp, milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz."

Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Görgün, "İyi ki varsınız diyorum. Yapacak çok işimiz var. Azim ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

MİLLİ MUHARİP UÇAK KAAN’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Maksimum Seyir Hızı: 1,8 Mach
  • İrtifa Tavanı: 55.000 ft
  • Güç Limitleri: +9g/-3,5g
  • Dahilî Silah Yuvası
  • Superseyir Kabiliyeti
  • Düşük Radar İzi
  • Çoklu Görev Profili
  • Hava-Hava Kabiliyeti

KAAN'IN TEKNİK EKİBİ KİMLER?

  • Hüseyin Erman Özer- Uçuş Test Mühendisi/Test Mühendisi
  • Ahmet Yümnü Barbaros Demirbaş - KAAN Baş Test Pilotu
  • Emre Yaban - KAAN Baş Mühendisi
  • Uğur Zengin - KAAN Genel Müdür Yardımcısı

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...