Tgrt Haber

Kalp ve beyin arasında 'gizemli' bir bağlantı ortaya çıktı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
30 Kasım 2023 15:59 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 15:59
Kalp ve beyin arasında 'gizemli' bir bağlantı ortaya çıktı

Yeni bir araştırma, katılımcıların bir sandalyede otururken ve belirli bir motor görevini yerine getirirken beyin, kalp ve el kası aktivitelerini eş zamanlı olarak kaydederek önemli bulgular elde etti. Bu yöntemle insan davranışlarına ve sinir sistemine dair derinlemesine anlayışlar sunabilecek bir kapıyı araladı.

Almanya Max Planck İnsan Bilişsel ve Beyin​ Bilimleri Enstitüsü'nden nörobilimci Esra Al ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışmada, kalbin beyin ve motor becerileri üzerindeki etkilerini ortaya koyan çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

2020 yılında Al ve bazı meslektaşları, sistol dönemi olarak bilinen dönemde kalbin her kasılmasında duyularımızın, dış uyarıcılara karşı azaldığını gösteren bulgulara ulaşmıştı. Diyastol olduğunda yani kalp​ kası gevşediğinde ise normale döndüğünü tespit etmişlerdi.

BEYNİN KALP ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ORTAYA ÇIKTI

Peki duyularımızın kısa süreliğine de olsa bozulduğu bu sessiz anlarda bedenlerimiz ve kaslarımız nasıl tepki veriyor? Esra Al ve ekibi, yıllar önceki araştırmaları ve sağlam yöntemlerle yapılan çalışmaları temel alarak, birkaç yıldır kalbin beyin üzerindeki etkilerini araştırıyor.

Bazı araştırmalar, sistol sırasında tepki sürelerinin yavaşladığını ve duyusal algımızın bir an için bastırılması nedeniyle dokunsal bilgi toplama becerimizin daha uzun sürdüğünü öne sürüyor. Seğirme olarak bilinen hızlı göz hareketlerinin de kalp kasılırken daha sık meydana geldiği belirtiliyor.

Esra Al ve araştırmacı arkadaşları, beynin istemli motor hareketlerini kontrol eden kısmı olan motor korteksin tüm kalp döngüsü boyunca nasıl tepki verdiğini ölçmeye başladılar.

Araştırmacılar, katılımcıları bir sandalyede otururken ve bir göstergeyi sıkıştırmayı içeren motor bir görevi tamamladıklarında beyin, kalp ve el kası aktivitesinin eşzamanlı kayıtlarını almak için birkaç farklı makineye bağladılar.

36 kişiden elde edilen verileri analiz eden araştırmacılar, genellikle saniyenin onda üçü kadar süren sistol sırasında el kaslarını kontrol eden sinir sinyallerinin arttığını buldu. Katılımcılar diyastol yerine sistol sırasında göstergeyi sıkıştırdıklarında da el-kas aktivitesi anlık olarak daha güçlü oldu.

Bu sonuçları geçmiş bulgularıyla karşılaştıran araştırmacılar, sistol sırasında kas aktivitesindeki artışın duyusal algıdaki düşüşü tamamladığını, öyle ki kalp döngüsünde beynin duyusal bilgiyi işlemek ve daha sonra ona göre hareket etmek için hazırlandığı farklı pencereler olduğunu öne sürüyorlar.

Araştrımacılar, "Algıyı veya eylemi optimize eden, kalp döngüsü boyunca farklı zaman pencerelerinin mevcut olması mümkündür." sonucuna varıldığını açıkladı.

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...