Gizem çözüldü: Samanyolu Galaksisi'ni eşsiz kılan bu ayrıntıya şaşıracaksınız
Samanyolu Galaksisi gibi sarmal (spiral) yapıdaki gökadaların oluşum sürecine ışık tutan bir çalışmaya göre, galaksimiz, gerçekleşen kaotik "galaksi çarpışmalarından" etkilenmeyerek yapısını korumayı başardı.
Büyük miktarda gazın, tozun ve milyarlarca yıldızın kütle çekimi ile bir arada kalmasıyla oluşan galaksiler (gökadalar) çeşitli şekil ve boyutlara sahip olabiliyor. Kimisi eliptik, kimisi düzensiz, bazılarıysa Samanyolu Galaksisi gibi nadiren spiral (sarmal) bir yapısıyla meydana çıkıyor.
Samanyolu yıldızların, tozun ve gazın galaksinin merkezinden spiral şeklinde çıkması nedeniyle sarmal bir yapıdadır. Ancak bu türdeki gökadaların az miktarda olduğu düşünülüyor ve bilim insanları, gezegenimizin de içinde bulunduğu galaksiyi eşsiz kılan bu yapının sırrını yıllardır merak ediyordu.
Hakemli dergi Nature Astronomy'de bu ayın başlarında yayımlanan yeni bir araştırmaya göre artık nihayet bir cevaba sahip olabilirler.
SÜPER BİLGİSAYAR İLE 'ZAMANDA YOLCULUK' YAPTILAR
Science Alert'in haberine göre araştırmacılar, bir süper bilgisayar yardımıyla Samanyolu Galaksisi ve etrafındakilerin oluşmaya başladığı yaklaşık 13,8 milyar yıl öncesine geri gitmeyi başardı. Galaksilerin sarmal yapıya nasıl büründüğünü anlamak için, milyarlarca yıl boyunca yaşananları simüle ettiler.
Galaksilerin bulundukları yoğun kümelerde sık sık çarpışmalar ve birleşmeler yaşadığı ve bunun, yapılarını etkileyen önemli bir faktör olduğu belirlendi. Galaksiler birleştiğinde tamamen yeni bir galaksi türü oluşturabiliyorlar. Örneğin, iki sarmal gökadanın çarpışması sonucu eliptik gökada meydana geldiğine inanılıyor.
SAMANYOLU, GALAKSİ ÇARPIŞMALARINDAN ETKİLENMEDİ
Bilinen çok sayıda eliptik galaksi olmasına rağmen, sarmal yapıya sahip galaksilerin az sayıda olduğu olduğu ve bunun da Samanyolu'nun, evrenin ilk zamanlarından bu yana gerçekleşen sayısız kaotik galaksi çarpışmalarının ortasında bir şekilde hayatta kalabildiğini ortaya koyduğu belirtiliyor.
Araştırmanın yazarlarından Carlos Frenk, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, "Simülasyonumuz, spiral galaksilerin eliptiklere dönüşümü gibi galaksilerin oluşumunun ayrıntılarını gözler önüne sermiştir." ifadesini kullandı.