Tgrt Haber

Karşı tarafı çözemeyenlere: Göz teması kurmanın 'şaşırtıcı' gizli etkisi bulundu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
24 Kasım 2023 14:50 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 14:50
Karşı tarafı çözemeyenlere: Göz teması kurmanın 'şaşırtıcı' gizli etkisi bulundu

İnsanların göz teması kurma eğilimlerini incelemek amacıyla 15 çift üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada, kısa süreli temasın sosyal davranışları tahmin etmede önemli bir faktör olduğu belirlendi.

Karşıdaki kişiyle konuşma sırasında gözlerimizle kendimiz hakkında çok şey söyleyebiliriz. Birbirimizle doğrudan göz teması kurmamız mı gerekiyor, yoksa sadece birbirimizin yüzlerine bakmak iletişim​ için yeterli mi? İşte bu sorunun cevabını veren bir çalışma yapıldı. 

Kanada'daki bir araştırma ekibi, yüz yüze konuşmalar sırasında insanların göz teması kurma eğilimlerini inceleyerek dikkat çekici sonuçlara ulaştı. McGill Üniversitesi'nden deneysel psikolog Florence Mayrand liderliğindeki ekip, göz temasının sosyal dinamiklerdeki rolünü anlamak amacıyla gerçekleştirdikleri araştırmada, gözler aracılığıyla iletişimin sırlarını açığa çıkardı.

GÖZ TEMASI, 'SOSYAL MESAJ' İÇİN ÖNEMLİ

Araştırma, 18 ile 24 yaş arasınıdaki 25 kadın ve 5 erkekten oluşan 15 çiftin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar, hayali bir hayatta kalma durumu üzerine kullanışlılık sıralaması yaparken, başlarına takılan göz takip cihazları sayesinde araştırmacılar yüzlerine ne sıklıkta baktıklarını incelediler.

Science Alert'in haberine göre sonuçlar, göz temasının beklenenden daha nadir olduğunu gösterdi. İlginç bir şekilde, doğrudan göz teması kurulan kısa sürelerin, katılımcıların sonraki sosyal davranışlarını tahmin etmede önemli bir faktör olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Katılımcılar genellikle birbirlerinin yüzlerine bakmak yerine farklı yönlere odaklanma eğilimindeydi. Ancak karşılıklı göz teması kurulduğunda, bu durumun devamında birinin diğerinin bakışını takip etme olasılığının daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Mayrand, "Göz temasının konuşma süresinin sadece yüzde 12'sinde gerçekleştiğini keşfettik. Daha da şaşırtıcı olan, bu etkileşimler sırasında katılımcıların sadece yüzde 3.5'inde karşılıklı göz temasına girdiklerini bulduk." dedi.

Araştırmacılar, insanların birbirlerinin gözlerine ne kadar süre baktıklarının, aralarında sosyal mesajların iletilmesi açısından önemli olabileceğine ve "farklı göz teması desenlerinin" farklı kombinasyonlarda belirli mesajları iletmek için kullanışlı olabileceğine inanıyor.

Bununla birlikte, çalışmanın katılımcılarının bir liste yapma görevi sırasında incelendiği, dolayısıyla bu esnada göz temasının diğer görevlere göre daha az yaygın olabileceği anlamına geldiğinin unutulmaması gerektiği de vurgulanıyor.

Kaynak: Science Alert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...