Tgrt Haber

Kehribar içinde 100 milyon yıllık fosil! Ağaca tırmanan yengeç bilim adamlarını şaşırttı

21 Ekim 2021 17:20
Kehribar içinde 100 milyon yıllık fosil! Ağaca tırmanan yengeç bilim adamlarını şaşırttı

Güneydoğu Asya ormanlarında madenciler tarafından bulunan kehribar içindeki yengecin yaklaşık 100 milyon yaşında olduğu tespit edildi. Yengeç kalıntısı bu canlıya ait, dünyanın en eski fosili olarak kayıtlara geçti.

Madenciler, Güneydoğu Asya ormanlarında yaklaşık 100 milyon yıl öncebir yengecin ağaç özsuyuna gömülmesiyle meydana gelen bir kehribar buldu. Yapılan araştırmalarda kehribarın 100 milyon yaşında olduğu ortaya çıktı. Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmada avuç içi büyüklüğündeki kehribar parçası ve içindeki yengece ilişkin detaylar paylaşıldı. Buna göre, kehribar, antik kabuklu canlının şimdiye kadar bulunan en eski ve en eksiksiz fosil.  

KEHRİBAR İÇİNDE YENGEÇ BİR İLK 

Harvard Üniversitesinden fosilbilimci Javier Luque, yaptığı açıklamada yengeçten için "Antenler, ince tüylerle kaplı ağız parçaları, büyük bileşik gözler ve hatta solungaçlar gibi hassas dokuları içeriyor" dedi.

Luque, kehribar içinde her türlü böcek ve bitki yaşamını bulmanın normal olduğunu belirterek, “Ancak bu bir yengeç? Çoğunlukla suda yaşayan bir yaratık mı? Günümüzde yengeçlerin ağaçlara tırmandığını görmek yaygın olsa da mümkün değil. Fosil kayıtları atalarının sudan yaklaşık 75 ila 50 milyon yıl önce süründüklerini gösteriyor” dedi. Luque, DNA analizi karada yaşayan yengeçlerin belki de 125 milyon yıl önce atalarından ayrılmış olabileceğini öne sürdü. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...