Bilim dünyasına damga vurdu: İlk kez klonlanan kutup kurdu, halkla buluştu
Geçtiğimiz aylarda ilk kez klonlanan ve bilim dünyasına damga vuran 'Maya' isimli kutup kurdu, kısa süre önce halkla ilk buluşmasını gerçekleştirdi.
Bilim dünyasında her geçen gün yeni bir ilke imza atılırken, bunlardan biri de vahşi kutup kurdu Maya'nın klonlanması oldu. Uzun zamandır SingoneBiotechnology isimli şirketin üzerine çalıştığı proje, başarıyla tamamlandı ve Maya sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Daha önce bir kuzu ilk kez klonlanırken, çalışmanın kurt üzerinde denenmesi ve başarıya ulaşması bilim açısından başka bir ilke imza attı.
Maya ismi verilen kutup kurdu, yüz günden daha fazla süredir hayatta ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Tüm gözleri üzerine çeken kurt, kısa süre önce halkla ilk buluşmasını da gerçekleştirdi.
MAYA, HALKLA BULUŞTU
Singone Biotechnology şirketinin bu projedeki asıl amacı, nesli tükenmeye yakın hayvanların hayatta kalıp, diğer canlılar için de bir umut olmasaydı. Firma, şu ana kadar bu alanda başarılı işlere imza atıyor ve Maya da bunun en iyi örneklerinden biri.
Nesli tükenmekte olan kutup kurdu Kuzey Avrasya, Kanada ve Grönland’ın kuzey bölgelerinde bulunuyor. Gen firması, bu süreci yok olma riski altındaki diğer türleri kurtarmak için kullanmayı umuyor.
Arktik kurdun klonlanması, dişi bir köpeğin enüklee oositlerinden ve vahşi bir dişi kutup kurdunun somatik hücrelerinden 130'dan fazla yeni embriyo inşa edilerek gerçekleştirildi. Bunu, 80'den fazla embriyonun, biri sağlıklı bir kurt olarak doğmuş olan yedi beagle'ın uterisine transferi izledi.