Tgrt Haber

Kuyrukluyıldız meteor yağdıracak, Türkiye'den de görülecek! İşte kritik tarih ve saatler

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Independent
08 Aralık 2023 13:23 - Güncelleme : 08 Aralık 2023 13:29
Kuyrukluyıldız meteor yağdıracak, Türkiye'den de görülecek! İşte kritik tarih ve saatler

NASA'nın keşfettiği kuyrukluyıldız, yakın bir zaman diliminde meteor yağdıracak. 12 Aralık'ta Türkiye saatiyle 11.30 ve 15.30 arasında zirveye ulaşacak.

NASA'nın keşfettiği kuyrukluyıldız, çok yakında bir meteor yağmuruna neden olması bekleniyor.  46P/Wirtanen adlı gök cismi 1974'te Güneş'e yaklaştığında arkasında minik asteroitlerden oluşan bir toz kütlesi bırakmıştı. Beş gökbilimci bu enkazın yörüngesini hesapladı ve Dünya​'nın bu yıl 12 Aralık​'ta yeni bir meteor yağmuruyla karşılaşabileceği sonucuna vardı.

DÜNYA İLE ÇARPIŞACAK 

Üstelik bu toz kütlesi muhtemelen gelecek yıllarda da aynı tarihte Dünya'yla çarpışacak. Bu da yerkürenin her yıl düzenli bir meteor yağmuruna sahne olacağı anlamına geliyor. Hakemli bilimsel dergi Astronomy and Astrophysics'e gönderilen ve henüz inceleme aşamasında olan yeni makaleye göre söz konusu meteorların Dünya'ya çarpma hızı nispeten düşük olacak.

İŞTE TARİH VE SAAT ARALIĞI 

Independent'ta yer alan haberde Saatte 10,2 kilometre hızla gezegene çarpması beklenen meteorlar, bu yüzden çok da parlak görülmeyebilir. Ancak daha yavaş hareket eden meteorlar, gökyüzünde daha uzun süre süzülebiliyor. Bu da bir yandan gözlemlenebilme ihtimallerini artırıyor. Birkaç farklı bilgisayar modeli kullanan bilim insanları, meteor yağmurunun zirve yapacağı saat aralığını da hesapladı.

Bulgulara göre yağmur, 12 Aralık'ta Türkiye saatiyle 11.30 ve 15.30 arasında zirveye ulaşacak. ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Neil Dello Russo, "46P/Wirtanen, bugüne kadar herhangi bir kuyrukluyıldızda ölçülen en yüksek alkol-aldehit oranlarından birine sahip" diyor.

Kaynak: Independent

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...