Tgrt Haber

Mangal uzmanı babaları üzecek buluş! Eti de yapay zeka pişirecek

29 Şubat 2024 12:26 - Güncelleme : 29 Şubat 2024 12:29
Mangal uzmanı babaları üzecek buluş! Eti de yapay zeka pişirecek

Türk ailelerin vazgeçilmez aktivitelerinden biri olan mangal yapmak, yapay zekanın bu alana da girmesiyle yeni bir boyuta evrilebilir. AI teknolojisinin dış mekan pişirme cihazlarında kullanımıyla et pişirirken ateşin yoğunluğunu takip etme ve sürekli sıcaklığı ayarlama gibi dertler bitiyor.

Yapay zeka​ teknolojisinin "olmadığı masa" yok denecek kadar az diyebiliriz. Sebze ve meyvelerimizi sakladığımız buzdolaplarından çamaşır ve bulaşık yıkama makinelerine, bir bardak kahve pişirdiğimiz cihazlara kadar saymakla bitmeyecek alanlarda kullanılan bu teknoloji mangal​ yaparken de etkisini gösteriyor.

Dış mekan pişirme endüstrisi, dev markaların kullanıcı tabanını genişletmek ve pişirme deneyimini geliştirmek amacıyla yapay zeka temelli akıllı teknolojileri mangallarda kullanılan pişirme cihazlarına entegre ettiği bir döneme giriş yapıyor.

Kamado Joe Konnected ve Masterbuilt Gravity XT gibi modeller, kullanıcılarına kolaylık sağlamak ve pişirme süresini artırmak için tasarlanırken, sektör liderleri teknolojik yeniliklerle pazarlarını genişletmeyi hedefliyor.

"YAPAY ZEKA, DIŞ MEKAN PİŞİRME ALANINDA İLGİ ÇEKECEK"

Kamada Joe ve Masterbuilt markalarının sahibi olan Middleby'in pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Josh Silva'ya göre yapay zeka, dış mekan pişirme alanında ilgi çekici olacak.

Mangal uzmanı babaları üzecek buluş! Eti de yapay zeka pişirecek - 1. Resim

"Tüketicilere ne kadar sağladığımız ile onların istedikleri kolaylık arasında bir denge vardır" diyen Silva, ister kolaylık ister artan katılım fırsatları olsun, teknolojide yer alan doğru özellikleri sağlarken doğru dengeyi bulmak bizim için bir zorunluluk olacaktır." diye yazdı.

PERFECTA, AI SAYESİNDE ETİ İSTENİLEN KIVAMDA PİŞİRİYOR

Açık havada yemek pişirirken yapay zeka kullanmayı savunanlar, bunun süreci basitleştirdiğini söylüyor. Birleşik Krallık merkezli bir girişim olan Seergrills, bu yılın başlarında CES'te, 1.600 derecenin üzerindeki sıcaklıklara ulaşan ve çevirmeye gerek kalmadan bir bifteği üç dakikadan kısa sürede pişiren yapay zeka destekli dikey kızılötesi fırın Perfecta ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Cihaz içerisindeki yerleşik sıcaklık sensörleri sayesinde az pişmiş, orta veya iyi pişmiş gibi, yiyeceğin tercih ettiğiniz sıcaklığa ulaştığını algılar ve ardından ısı kapanır.

"DİKKATE ALINMASI GEREKEN NOKTALAR VAR"

Seergrills'in CEO'su ve kurucusu Suraj Sudera, "Geleneksel pişirme yöntemlerini kullanırken dikkate alınması gereken yaklaşık sekiz değişken" olduğunu belirtti. Bunlar arasında gıda kalınlığı, yağ ve su içeriği, başlangıç sıcaklığı, taşınma sıcaklığı, çevre sıcaklığı, ısı kaynağı değişkenliği, alevlenmeler ve gıda çok yönlülüğü yer alıyor.

Mangal uzmanı babaları üzecek buluş! Eti de yapay zeka pişirecek - 2. Resim

En deneyimli ızgara ustalarının becerilerini mükemmelleştirmeleri, kuruluk ve fazla veya az pişirme gibi yaygın zorlukların üstesinden gelmeleri yıllar süren pratik gerektirdiğini sözlerine ekleyen Sudera, "yapay zeka ile ızgara yapmak, sistemin değişkenleri izlemesine ve pişirme sistemini kontrol ederek bunları hesaba katmasına olanak tanıyarak önemli avantajlar sunuyor." diye konuştu.

YAPAY ZEKASI, KULLANICI GERİ BİLDİRİMLERİNE GÖRE ÇALIŞIYOR

Perfecta'nın yapay zekası, kullanıcıdan gelen öznel geri bildirimleri ve sensörlerden gelen nesnel verileri kullanarak pişirme süresinin her saniyesinde ölçümler alarak iyileştirme yapıyor.

Kamado Joe ve Masterbuilt'in yeni modelleri de çoğu insanın alışık olduğu ızgaralardan çok daha akıllı. Kamado Joe Konnected, bir düğmeye dokunarak kömürü yakar, kullanıcıların tercih ettikleri sıcaklığı ayarlamalarına olanak tanır ve ızgarayı aynı seviyede tutar. Böylece yiyeceklerin istenildiği gibi pişmesini sağlamak ateşi sürekli izleme görevini ortadan kaldırır.

Mangal uzmanı babaları üzecek buluş! Eti de yapay zeka pişirecek - 2. Resim

Masterbuilt Gravity XT de bir fan ve dijital kontrol cihazı aracılığıyla dolaylı ısı sağlayan, yerçekimiyle beslenen bir kömür sistemi sunuyor. Konnected gibi, ortalama bir ızgaraya göre kabaca 2,5 kat daha fazla pişirme alanıyla, insan gözetimine ihtiyaç duymadan optimum sıcaklığı elektronik olarak korur.

Mangal uzmanı babaları üzecek buluş! Eti de yapay zeka pişirecek - 3. Resim

AMAÇ NE?

Bu teknolojinin amacı ise, tabii ki de kolaylık sağlamak. Gazlı ızgaraların popüler hale gelmesinin en temel sebebi, insanların anında ateş yakabilmesi, istediklerini pişirebilmesi ve ardından ızgarayı yakma ve sıcaklığı sabit tutma endişesi olmamasıydı. Üreticiler, yeni ızgaralara (kömürlü veya elektrikli) yapay zeka ve akıllı özellikler ekleyerek, insanların yemek pişirme sürecini kolaylaştırmayı umuyor.

Kaynak: Fortune

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...