Microsoft CEO'su Satya Nadella, OpenAI'nin GPT-4 adlı yapay zeka dil modelini test etmek için kullandığı yöntemi açıkladı. Mevlana Celaleddin Rum-i detayı gözlerden kaçmadı.
ABD merkezli yapay zeka arastirma sirketi OpenAI yeni nesil dil modeli GPT-4'ü Mart ayinda yayinladi. Daha karmasik ve nüansli girdileri anlayabilen bu model aylik 20 dolar abonelik fiyati bulunan ChatGPT Plus'un yani sira Microsoft'un arama motoru Bing ile birlikte kullanilabiliyor.
Microsoft CEO'su Satya Nadella ise ChatGPT henüz Bing'e entegre edilmeden önce, GPT-4'ü erken gelistirme asamasindayken deneyimleme sansi oldugunu açikladi. Nadella, Wired ile yaptigi röportajda yapay zekanin yeteneklerini test etmek için Mevlana Celaleddin Rumi'nin bir siirinden faydalandigini söyledi.
"Simdi GPT-4 olarak adlandirilan seyi 2022 yazinda ilk gördügümde akillara durgunluk veren bir deneyimdi" diyen Satya Nadella, makine çevirisinin uzun süredir hayatimizda oldugunu ve büyük ilerleme kaydettigini, ancak siirde derin anlam yakalama becerisine sahip olmadigini aktardi.
Nadella yapay zekayi test etmek için her zaman kullandigi bir yöntemden söyle bahsetti:
"Hindistan, Haydarabad'da büyürken, Farsça siir okuyabilmeyi hayal etmistim. Özellikle Urduca'ya ve ardindan Ingilizce'ye çevrilmis olan Rumi'nin eserlerini. GPT-4 bunu tek seferde yapti. Bu sadece bir makine çevirisi degildi, ayni zamanda iki dil sinirinin ötesinde siirin egemenligini koruyan bir seydi. Ve bu oldukça havali."
Nadella'ya göre GPT-4 sadece makine çevirisi yapmakla kalmiyor, ayni zamanda siirdeki inceligi de yakalayabiliyor. Bu anlamda diger yapay zeka uygulamalarindan çok farkli bir hale gelmis oluyor.
Satya Nadella, röportaj sirasinda "Microsoft onlarca yildir yapay zekaya yatirim yapiyor, kendi büyük dil modeliniz yok muydu? Neden OpenAI'ye ihtiyaç duydunuz?" sorusuna ise söyle cevap verdi:
"Temel modelleri onlar yapiyor ve sorumlu AI ve AI güvenligi etrafindaki araçlar da dahil olmak üzere onlarin etrafinda çok is yapiyoruz. Günün sonunda, birden fazla takimin rastgele seyler yapmasi yerine, disiplinle bir hedefin pesinden gitmek için derinden ortak olan iki bagimsiz sirketiz. 'Bunun pesinden gidelim ve dünyanin hayal gücünü gerçekten yakalayan bir sey insa edelim' dedik."
Kaynak: Business Insider, Derleyen: Ömer Faruk Dogan