Tgrt Haber

Microsoft Edge 121 güncellemesinde sürpriz yenilik: Geç de olsa geldi!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
21 Aralık 2023 10:07 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 10:07
Microsoft Edge 121 güncellemesinde sürpriz yenilik: Geç de olsa geldi!

Chromium tabanlı internet tarayıcısı Microsoft Edge, yayınlanan 121. sürümünde önemli bir özelliğe kavuştu.

Dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı Chrome​ olsa da, Microsoft​ Edge’in çabasını görmezden gelmek olmaz. Zira sahip olduğu işlevlerin yanı sıra yapay zeka yetenekleri, Microsoft’un ne kadar yoğun bir mesai harcadığını gözler önüne seriyor.

Her yeni güncellemesinde çok daha işlevsel olan Microsoft Edge​, kısa süre önce 121. sürümüne yükseltildi ve önemli bir özelliğe daha kavuştu.

EDGE TARAYICISINA AVIF DESTEĞİ GELDİ

Microsoft’un Edge tarayıcısı için AVIF desteği sunması çok uzunca süre aldı. Bu desteğin geleceğine dair ilk izler 2023 Şubat ayında ortaya çıkmıtşı. Google’ın 2020’de Chrome 85 sürümünü piyasaya sürmesiyle Chrome AVIF için uyumlu hale geldi. Firefox​ ise Ekim ayının sonunda AVIF desteğine kavuştu. Ancak Edge’in bu desteğe kavuşması neredeyse 2024 yılında gerçekleşti diyebiliriz.

Edge’in resmi internet sitesinden en son Beta sürümünü indirerek Microsoft Edge’de AVIF desteğini deneyebilirsiniz. Tarayıcınızın AVIF’yi destekleyip desteklemediğini kontrol etmek için de AVIF Test sitesini kontrol edebilirsiniz.

Bilmeyenler için AVIF kısaca, Alliance of Open Media tarafından geliştirilen yeni bir görüntü formatıdır. İlk örneği 19 Şubat 2019 tarihinde görülmüştü.

Öte yandan AVIF, daha iyi sıkıştırma verimliliği ve görüntü kalitesi sunmak için AV1 codec bileşenini ve HEIF konteynerini kullanıyor. Başka bir deyişle AVIF görüntü formatı diskte diğerlerine nazaran çok daha az yer kaplıyor. Windows 10 ve 11 zaten AVIF’i destekliyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...